52. IZDANJE

OBLJETNICA ROĐENJA: Znanstveni skup "Buzetski dani" u znaku protestantskog pisca i prevoditelja Stipana Konzula Istranina

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Stipan Konzul Istranin

Stipan Konzul Istranin


    Najdugovječniji takve vrste u Istri, znanstveni skup "Buzetski dani", u svom 52. izdanju posvećen 500. obljetnici rođenja Stipana Konzula Istranina, hrvatskog protestantskog pisca i prevoditelja, održat će se danas u buzetskoj starogradskoj jezgri.

    U 9 sati predviđeno je otkrivanje nove spomen-ploče na Titovom trgu, a program znanstvenog skupa održat će se u palači Verzi s početkom u 9.45 sati. Znanstveni skup u sklopu obilježavanja Dana Grada Buzeta i tradicijske pučke fešte Subotine organiziraju Katedra Čakavskog sabora Buzet i Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda" pod pokroviteljstvom Grada Buzeta, Istarske županije i županijskog odjela za kulturu i zavičajnost.

    Pop glagoljaš

    Stipan Konzul Istranin (Buzet, 1521. godine - Eisenstadt / Željezno, Burgenland / Gradišće, Austrija, 1579. godine), potekao je iz redova popova glagoljaša, a njegov život i djelo usko su povezani s razdobljem europske i hrvatske reformacije, protestantizma, posebice uz povijest hrvatske tiskane knjige u tiskari koja je djelovala u Urachu (1561. -1565.).

    U prvom dijelu znanstvenog skupa, dr. sc. Josip Banić (Poreč) govorit će na temu Patria Stipana Konzula Istranina: Buzet i Buzeština u turbulentnom XVI. stoljeću, prof. emeritus dr. sc. Alojz Jembrih (Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu) na temu Itinerarij Stipana Konzula ili opis njegova života i rada. Prof. dr. sc. Mateo Žagar (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) obradio je temu Najnovije spoznaje o jeziku uraških izdanja, a dr. sc. Luka Ilić (Leibniz institut za europsku povijest u Mainzu, Njemačka) Konzul kao prevoditelj i izdavač knjiga na talijanskom jeziku.

    Obitelj Verzi

    U drugom dijelu skupa s početkom u 11.30 sati, fra Ljudevit Antun Maračić (Samostan Svetog Duha u Zagrebu) pripremio je izlaganje Stipan Konzul Istranin u sjeni prodora luteranstva i odgovora istarske inkvizicije, dr. iur Herbert Gassner (Hrvatska knjižnica i čitaonica "Filip Kaušić", Celindof i Željezno, Gradišće, Austrija) Protureformacija u Austriji i Stipan Konzul, doc. dr. sc. Maja Ćutić Gorup (Filozofski fakultet u Rijeci) Suradnja Stipana Konzula Istranina sa svećenicima glagoljašima iz Pazinske knežije, dr. sc. Milena Joksimović (Pula) Matija Živčić u spisima o vizitaciji biskupa Valiera Pulskoj biskupiji 1580. godine, a doc. dr. sc. Nataša Urošević (Sveučilište Jurja Dobrile u Puli) Mijo Mirković o stvaralaštvu istarskih reformatora i kulturnom značenju izdanja Uraške tiskare.

    U trećem dijelu s početkom u 12.30 sati slijede izlaganja Matije Nežića (Buzet) Crtice o buzetskoj obitelji Verzi, mr. sc. Jakova Jelinčića (Pazin) Primalje na području župe Buzet od 1825. do 1867. godine, prof. dr. sc. Slavena Bertoše (Sveučilište Jurja Dobrile u Puli) Šume na Buzeštini prema podacima iz dva katastika iz XVIII. stoljeća i dr. sc. Zdenka Baloga (Križevci) Rekonstrukcija obitelji na području Roča i Roščine u ranom novom vijeku (XVII. stoljeće).

    Povezane vijesti


    Podijeli: Facebook Twiter