NA FILOZOFSKOM FAKULTETU PREDSTAVLJENA KNJIGA MARTINE DAMIANI I FABRIZIA FIORETTIJA

O književnim sadržajima u talijanskoj periodici


Predstavljanje knjige "I contenuti letterari nei periodici italiani dell'Istria (1846.-1918.) (Književni sadržaji u talijanskoj periodici u Istri u razdoblju od 1846.-1918.) autora Martine Damiani i Fabrizia Fiorettija održano je u dvorani "Slavko Zlatić" Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile. O knjizi su osim autora govorili izv. prof. Robert Blagoni i izv. prof. dr. Nives Žudić Antonič.

- Riječ je o djelu koji donosi nešto posve novo, nešto što može biti poticaj brojnim istraživačima za raznolika istraživanja o toj temi na širi način. Osim što su bili moji izvrsni studenti, ti mladi autori su sada i izvrsni profesori i istraživači. Siguran sam da će nakon ove knjige uslijediti i njezini nastavci jer je riječ o vrlo širokoj temi za proučavanje, a kao što je i ispravno, ne navodi zaključak, nego precizno predstavlja dostupne podatke, kazao je Blagoni.

Dr. Žudič Antonič naglasila je da su literarni sadržaji u tim publikacijama vrlo zanimljivi i raznoliki te da su zastupljeni razni velikani talijanske književnosti. Pohvalila je rad tih mladih znanstvenika naglasivši da je riječ o vrlo opširnom i opsežnom projektu za čiju su realizaciju bila potrebna dugotrajna istraživanja.

Martina Damiani kazala je da su istraživanja vršili u pulskoj Sveučilišnoj knjižnici te u nekim tršćanskim knjižnicama, izrazivši nadu da će svi ti listovi i časopisi biti skenirani i digitalizirani u jednoj bliskoj budućnosti.

Damiani i Fioretti naglasili su da su ovaj rad pripremili za jedan simpozij u Zadru, odnosno da je to bila polazna točka za ovaj znanstvenoistraživački rad, jer tek kada su počeli s istraživanjem, uvidjeli su koliko ima materijala i kako je taj materijal zanimljiv i raznolik.

Moderatorica predstavljanja bila je dr. Sandra Tamaro s Odsjeka za talijanistiku pulskog Filozofskog fakulteta, gdje su zaposleni i ovi mladi autori.

Izdavač knjige je pulsko Sveučilište Jurja Dobrile, recenzenti Robert Blagoni, Živko Nižić i Nives Žudić Antonič, korektorica Sandra Tamaro, a za naslovnicu i prijelom zaslužna je Grafika iz Režanci.

Nazočne je u ime Filozofskog fakulteta pozdravila dekanica prof. dr. Klara Buršić Matijašić.

(V. BEGIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter