POČELE PRIJAVE ZA UPISE I NA FILOZOFSKOM FAKULTETU SVEUČILIŠTA U PULI

Prvi prvostupnici japanskog jezika u Hrvatskoj imaju pulske diplome

(N. LAZAREVIĆ)

(N. LAZAREVIĆ)


Kristina Brana i Erik Miletti obranili su svoje završne radove na pulskoj japanologiji, jedinstvenom studiju u zemlji, pokrenutom u Puli prije tri godine. Odmakle su pripreme i za podizanje studija japanskog jezika i kulture na diplomskoj razini

S Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli izašli su prvi prvostupnici japanskog jezika i kulture u Hrvatskoj. Kristina Brana i Erik Miletti obranili su svoje završne radove na pulskoj japanologiji, jedinstvenom studiju u zemlji, pokrenutom u Puli prije tri godine. Odmakle su pripreme i za podizanje studija japanskog jezika i kulture na diplomskoj razini. Početkom ove, pak, akademske godine na Filozofskom fakultetu oformljena su još dva nova preddiplomska studija, arheologije te engleskog jezika i književnosti, pa su na osnovu toga formirana i dva nova odsjeka - Odsjek za arheologiju, čiji je predstojnik prof. dr. sc. Robert Matijašić te Odsjek za anglistiku, koji vodi doc. dr. sc. Igor Grbić.

Terenska nastava

Uz profesore Matijašića i Grbića, ove i druge novosti s Filozofskog fakulteta jučer su novinarima predstavili dekanica prof. dr. sc. Klara Buršić-Matijašić te prodekan doc. dr. sc. Maurizio Levak. Počele su prijave za upise na sve jednopredmetne i dvopredmetne studije, a na Filozofskom, osim spomenutih, izvode se još studiji hrvatskog jezika i književnosti, povijesti, talijanskog jezika i književnosti te latinskog jezika i rimske književnosti. Ove godine imaju 300 studenata na preddiplomskim te 120 studenata na diplomskim studijima.

- U ovoj akademskoj godini potpisali smo sporazume o znanstveno-stručnoj suradnji s agencijom Uniline te institutima za arheologiju i antropologiju u Zagrebu, a u tijeku su pripreme za terensku nastavu u Italiji, Makedoniji, Bavarskoj te u Zagrebu. Što se prostornih uvjeta tiče, u zgradi Fakulteta završeno je uređenje spomen-sobe/čitaonice Dvorane Slavka Zlatića, jedne predavaonice i kabineta Odsjeka za talijanistiku. S Ministarstvom znanosti i obrazovanja potpisali smo kolektivni ugovor, objavila je dekanica Buršić Matijašić.

Znanstveni projekti

Još traju arheološka istraživanja u krugu Sveučilišnog kampusa, na brežuljku Sv. Mihovil u Puli, gdje se priprema teren za gradnju novih paviljona Studentskog doma. Provodi ih Centar za interdisciplinarna arheološka istraživanja krajolika u suradnji sa studentima arheologije i povijesti.

Osim toga, istaknuto je na presici, na Fakultetu se od prošle godine provode dva važna znanstvena projekta uz potporu Hrvatske zaklade za znanost. Profesor Robert Matijašić vodi trogodišnji projekt "Arheološki krajolik u održivom razvoju kulturnog turizma općine Vrsar", vrijedan tri milijuna kuna, a izv. prof. Igor Duda voditelj je projekta "Mikrostrukture jugoslavenskoga socijalizma: Hrvatska 1970.-1990. - Mikrosocijalizam", koji traje do studenog 2022. i za koji je Zaklada izdvojila 579.320 kuna. (D. PALIBRK)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter