IZ/VAN/RED/NO!

Muzej suvremene umjetnosti Istre u 26. Edukativnoj muzejskoj akciji: NO! PLAKAT I IZVANREDNE VIJESTI

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Arhiva G. I.

Arhiva G. I.


Muzej suvremene umjetnosti Istre i ove se godine uključuje u 26. Edukativnu muzejsku akciju u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva na temu – Izvanredno, oblikovanu kao raščlanjenu riječ Iz/Van/Red/No!

Riječ izvanredno ima nekoliko značenja: na izvanredan način, neredovito, posebno, izvrsno, izuzetno… i iz tih značenja slijedi da je izvanredno takvo stanje koje odudara od uobičajenog rasporeda, sastava ili programa ili koje je po osobinama ili svojstvima osobito, izvrsno, posebno. Pedagoški odjel MSUI-ja koristeći različite aspekte i verzije pojma i stanja izvanredno, predstavlja dvije teme.

Prva tema je - NO! Plakat. Kada iz riječi IZVANREDNO izdvojimo riječ NO, dobijemo negaciju na engleskom, gotovo univerzalno poznatom jeziku. Kada se ta ista riječ grafički/vizualno predstavi u tiskanom obliku uz znak uskličnika, te kao takva predstavlja izričito i glasno ne, onda se sigurno zapitamo koju to poruku riječ NO! predstavlja. Ako bi NO! vidjeli negdje na jumbo plakatu, gledatelji, odnosno prolaznici zasigurno bi željeli znati što ta riječ predstavlja i zašto se nalazi na plakatu.

Obzirom da u Puli postoji i djeluje Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna s kojom Muzej redovito surađuje, ovaj je zadatak usmjeren na učenike grafičkog dizajna te škole s ciljem da od riječi NO! osmisle kampanju, odnosno prijedlog za jumbo plakat koji će jasno prenositi poruku koju oni sa riječi NO! žele prenijeti prolaznicima. Svaki učenik/ca, uz svoje idejno i vizualno rješenje treba napisati i obrazloženje svoje ideje. Po primitku gotovih grafičkih rješenja u digitalnoj formi, bit će odabran najuspješniji rad koji će biti izveden u formatu jumbo plakata na jednoj od gradskih lokacija. Na Međunarodni dan muzeja predstavit će online izložbom sve pristigle radove učenika.

Tema broj dva su izvanredne vijesti. Izvanredne su vijesti u pravilu televizijske vijesti koje zvukom, slikom i porukom prenose gledateljima neki novi, prijelomni trenutak koji se dogodio neočekivano (ili očekivano), u smislu nečije smrti, elementarne nepogode, terorističkog napada ili neke slične dramatične situacije. U pravilu su to negativne vijesti koje se pripreme i pojave u neuobičajenom terminu, a često prekinu i drugu emisiju ili program u emitiranju.

Pitanje je, jesu li zaista okolnosti postale takve da se događaju samo loše stvari, a samim time i o njima izvještava, ili je medijski prostor sustavno "zagađen"?

- S odabranim učenicima Osnovne škole Veli Vrh realizirati ćemo zadatak pod nazivom Izvanredne vijesti, ali uz drugačiji predznak i značenje; to neće biti prijelomne i negativne, već pozitivne, lijepe i afirmativne vijesti. Učenici će uz pomoć Roberte Weissman Nagy, učiteljice likovne kulture, pripremiti tekst za vijesti koje će čitati pred kamerom. Snimat će uglavnom izmišljene vijesti, ali djeca mogu koristiti i stvarne situacije koje su se dogodile u njihovom okruženju, a koje ona smatraju pozitivnima.

Program će biti realiziran tijekom svibnja, vele iz Muzeja.

Kako bi uključili sve dobne skupine, sadržaj pod nazivom Izvanredne vijesti namijenili su svim zainteresiranim virtualnim posjetiteljima odnosno pratiteljima Facebook stranice i Instagram profila Muzeja.

- Obzirom da skoro svi posjedujemo kameru na svojim mobilnim uređajima, pozivamo vas da se i sami okušate u snimanju kratkih izvanrednih vijesti (u trajanju od minute ili par minuta) te nam svoje snimke pošaljete na muzejski mail [email protected]. Najuspješnije i najzanimljivije uratke objavit ćemo na našoj Facebook stranici i Instagram profilu pod nazivom MSUI - Izvanredne vijesti. Radovi se šalju do 15. lipnja, ističu iz MSUI.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter