lako se čita

"Janus", četveroručna knjiga Vladimira Gagliardija i Zlate Knez O PULI, LJUBAVI, ŽIVOTU I SMRTI

| Autor: Vanesa BEGIĆ
"Janus"

"Janus"


"Janus" je naziv četveroručno napisane knjige pulskih autora Vladimira Gagliradija i Zlate Knez. Prije dvadesetak godina na termin "četveroručno" napisana knjiga gledalo se malo čudno, kako napisati četveroručno, pa piše se dvoručno, no informatičko doba učinilo je svoje, pa sada gotovo sve knjige nastale u suradnji dva autora su kreirane četveroručno.

Vladimiro Gagliardi iz Pješčane Uvale aktivan je kao pisac, fotograf, organizator kulturnih događanja. Specifičan je po tome što piše i hrvatskim književnim jezikom, i čakavicom, i talijanskim književnim jezikom i istrovenetskim dijalektom tipičnim za Pulu.

Do ove je knjige došlo slučajno, kao što do većine stvari dođe slučajno - susretom Gaglijadija i profesorice Zlate Knez na pulskim gradskim ulicama, a nakon što su malo popričali, pružila mu je nekoliko napisanih stranica. Malo po malo, rodila se ova knjiga.

Knjiga je uvelike pulska, jer su tu prisutne brojne pulske lokacije kroz dijaloge likova, pejzaži su inkorporirani u narativno tkivo, a to je i svojevrsna osobna topografija i fotografija grada koji je poprište radnje, iz jedne posve subjektivne perspektive.

Gradovi kao lajtmotiv česta su pojava u književnosti, na različite načine, kao mjesna odrednica, kao nešto čemu se vraćamo, kao polazišna točka, nostalgija, čežnja… Ovdje je grad (su)protagonist, sa svojim vedutama, pejzažima i pričama.

Priča je to o Filipu i Tei, od mladenačke ljubavi preko starosti, pa sve do svojevrsnog osobnog promišljanja o vremenu, životu, prolaznosti. Filip je siromašan, štreber i sportaš, Tea je materijalno puno bolje situirana od njega, ali on uvijek pronađe neki razlog da iznevjeri Teu.

Na početku je to priča o đačkoj ljubavi, ljubavi koja nije baš najsigurnija, životnim odabirima i odlukama. Potom je tu Filipov odlazak. Nakon puno godina, dolazi do susreta na gradskom groblju, a znakovito je da je upravo to mjesto odabrano za nastavak ove priče, gdje se prelazi u više sfere razmišljanja, svojevrsnu introspekciju.

Knjiga je napisana vrlo tečnim stilom i lako se čita. Dva rukopisa stapaju se unutar te cjeline koja nije (samo) ljubavna priča, već i puno više od toga.

Zlata Knez bila je dugogodišnja gimnazijska profesorica hrvatskog, koja je bila i mentorica učenicima za brojne smotre stvaralaštva i natjecanja. Vladimiro Gagliardi objavio je dvadesetak knjiga.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter