VOKALNA SKUPINA VETTA

Jedini sastav iz Istre ostvario velik uspjeh na Međunarodnom natjecanju zborova

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Foto: Privatna arhiva)

(Foto: Privatna arhiva)


Vokalna skupina Vetta iz Vrha osvojila je srebro na Međunarodnom natjecanju zborova Croatia Cantat održanom u organizaciji Hrvatske udruge zborovođa i Ansambla Pučpuljike u Čakovcu. Vettice su sudjelovale u kategoriji folklorne glazbe i otpjevale četiri pjesme iz raznih dijelova Hrvatske i Bugarske, a do zlata ih je dijelilo samo sitnih 0,14 bodova!

Ponos

Ponosne su na trud i rad koje su uložile, ali i na činjenicu da su, u jakoj konkurenciji, kao jedini sastav iz Istre imale priliku predstaviti se i ponosno reći da su Istrijanke/Buzećanke/Vrhuvske dikajine. Ponosne su i da su bile na samom pragu zlata, to im je motivacija i vjetar u leđa.

(Foto: Privatna arhiva)(Foto: Privatna arhiva)

- Natjecanje u Čakovcu bilo je prilika da dobijemo povratnu informaciju struke što je izuzetno bitno jer nam natjecanja daje potvrdu našeg rada i kvalitete. Nama je ovo peto natjecanje pa time i peta nagrada. Do sada smo osvojile četiri srebra i jedno zlato, pohvalila se umjetnička voditeljica skupine Leana Paladin.

Na Međunarodnom natjecanju zborova Croatia Cantat sudjelovale su: soprani Zdenka Majcan i Kristina Paladin, mezzosoprani Melisa Fabijančić i Martina Brnobić i alti Tina Majcan i Leana Paladin. Vettice su u Čakovcu stekle nova poznanstva, iskustva, sklopile nova prijateljstva, potencijalne suradnje i ponosno predstavile Istru, Grad Buzet i Vrhuvšćinu, kao jedini sastav iz Istre. Odlazak na natjecanje je realizirano uz potporu Grada Buzeta, Mjesnog odbora Vrh i raznih donatora.

U kategoriji folklorne glazbe natjecale su se s programom »Divojka je ruže brala«, obrada Josip Veršić, »Slavonsko kolo«, Emil Cossetto, »Izgrjala e mesečinka«, bugarska narodna i »Naranča«, obrada Deniza Gjini.

Natjecanje je okupilo 29 zborova, ukupno oko 550 pjevača iz raznih dijelova Hrvatske, Slovenije pa čak i iz Irana. U sastavu Ocjenjivačkog odbora bili su Domeniko Briški, Hrvatska, Tomislav Čekolj, Hrvatska, Milad Omranloo, Iran/Hrvatska, Bojan Pogrmilović, Hrvatska, Martina Prevejšek, Slovenija, Branko Starc, Hrvatska i Anjana Abraham, Indija.

Vokalna skupina Vetta Vrh osnovana je u studenom 2011. godine i okuplja djevojke s područja Vrhuvšćine. Svoj je rad započela božićnim pjesmama koje vrlo rado izvodi, a kojima se u crkvi u Vrhu prvi puta i predstavila publici. Pored toga, njeguje raznolik repertoar koji uključuje obrade narodne i popularne glazbe te skladbe hrvatskih i stranih skladatelja.

Vetta nastupa na raznim manifestacijama u Hrvatskoj i u inozemstvu, a i sama je organizator dviju manifestacija koje se održavaju u Vrhu, »Vrhuvšćina, mili kraj« u lipnju i »Badnjak na Vrhu«.

Najnovije priznanje peto je po redu. Prethodno je, u svibnju 2016. godine na Međunarodnom natjecanju u folklornoj glazbi »Adria cantat« u Šibeniku Vetta osvojila svoju prvu srebrnu nagradu. Dvije godine kasnije, ponovno se okitila srebrom, ali ovog puta na Međunarodnom natjecanju »Istria cantat« u Puli, u kategoriji popularne zborske glazbe. Treću srebrnu nagradu, osvaja u svibnju 2019. godine na Međunarodnom natjecanju zborova »Aurora cantat« u Karlovcu, također u kategoriji popularne zborske glazbe. U kolovozu prošle godine, po četvrti put prijavljuje se na natjecanje i osvaja svoju prvu zlatnu nagradu i titulu pobjednika kategorije na Međunarodnom festivalu zborova Chorus Inside Croatia u Rovinju, u kategoriji folklorne glazbe.

U 2021. godini Vettice su snimile i objavile prvi audio zapis i videospot pod nazivom »Istrijanski medley«. Iste godine, Gradsko vijeće dodijelilo im je Godišnju nagradu Grada Buzeta za doprinos razvoju kulturno-umjetničkih sadržaja na Vrhuvštini, aktivno sudjelovanje u kulturnim i društvenim aktivnostima i promociju lokalne zajednice.

Istrijanski medley

Motivirane odličnim reakcijama na prvu snimku »Istrijanski medley«, ove godine realizirale su novi projekt. Riječ je o spoju sedam pjesama istarskog pjevača Alena Vitasovića u vokalni aranžman pod nazivom »Vitasović mix«. Autor vokalnog aranžmana je Luka Demarin, dok je audio snimka snimana u studiju Ivana Popeskića u Lovranu koji potpisuje i glazbenu produkciju. »Vitasović mix« je premijerno predstavljen i pušten u eteru Radio Istre početkom srpnja, na Alenov rođendan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter