MUZEJ LAPIDARIJ

FOTO / Uvid u arheološku baštinu Novigrada: Od prapovijesti do kasnog srednjeg vijeka

| Autor: Zvonimir Guzić


U novigradskom muzeju Lapidarij otvorena je izložba »Arheološka baština Novigrada od prapovijesti do kasnog srednjeg vijeka« kustosice Anike Mijanović Simić.

Sam postav donosi sveobuhvatan pregled arheološke građe, lokaliteta i istraživanja provedenih na području Novigrada i okolnih naselja, uključujući Dajlu, Bužiniju i Antenal.

Izborom pokretnih nalaza, tekstova i dokumentacije, po prvi put se predstavljaju gotovo sva arheološka otkrića od kraja 19. stoljeća do danas.

Brojna istraživanja

- Ideja za ovu izložbu javila se prije dvije godine, dijelom i zbog toga što smo tada oformili arheološku zbirku u muzeju Lapidarijum, a dijelom i što su tada počeli radovi u gradu koji su popraćeni arheološkim nadzorom i istraživanjima koja su nam u novije vrijeme dali i neka nova saznanja.

Često me ljudi pitaju što je sve to nađeno u Novigradu što se tiče arheologije i to je bio nekakav poticaj da napravimo ovu izložbu. Istražujući malo arhivu i literaturu došli smo do podataka sa kraja 19. stoljeća od kada sežu prva amaterska istraživanja koja su se provodila na ovom području.

Uglavnom su to radili lokalni stanovnici, zaljubljenici u povijest koji su povremeno nešto kopali oko grada i u samom gradu. Jedan od njih Giuseppe Parentini je 1895. godine istraživao unutrašnjost kripte tražeći mozaik, ali je pronašao 23 spomenika koja se danas nalaze u stalnom postavu muzeja.

Ta istraživanja, premda su bila amaterska, vrlo su nam značajna, rekla je kustosica.

Izložba prikazuje povijest ovog kraja, od najranijih prapovijesnih lokaliteta poput gradine Sv. Duh, preko ostataka rimskih vila uz obalu od Dajle do Antenala, sve do kasnoantičkih i ranosrednjovjekovnih groblja i zidina prvog naselja te srednjovjekovnih zidina Novigrada.

Među izloženim predmetima ističe se keramički prijeklad za ognjište ukrašen motivom ovnovskog roga iz željeznog doba pronađen u Dajli, nalazi iz rimske vile u Karpinjanu, ranosrednjovjekovne pojasne kopče iz Novigrada i okolice te srebrne naušnice i drugi predmeti pronađeni u Čelegi.

- Pokretni nalazi, dokumentacija i tekstovi rezultat su brojnih arheoloških istraživanja, uglavnom provedenih od sredine 20. stoljeća do danas, posebno arheologa iz Arheološkog muzeja Istre, ali i drugih institucija poput Arheološkog muzeja Zadar, Međunarodnog istraživačkog centra za arheologiju Medulin–Brijuni Sveučilišta u Zagrebu, Muzeja Grada Umaga te privatnih arheoloških tvrtki.

Predmeti izloženi na izložbi posuđeni su iz Arheološkog muzeja Istre i Muzeja Grada Umaga, dok dio pripada novooformljenoj Arheološkoj zbirci Muzeja Lapidarium, rekla je Mijanović Simić.

Video prikazom predstavljena je i fotodokumentacija prapovijesnih predmeta s gradine Sv. Duh koji su pohranjeni u Muzeju antikviteta »J. J. Winckelmann« u Trstu.

Do kraja godine

Izložba je otvorena do 31. prosinca., a može se posjetiti od ponedjeljka do petka između 9 i 15 sati. Subotom po potrebi, uz prethodnu najavu na broj telefona 052/726-582 ili 091/620-2887.

Izložba i katalog omogućeni su financijskom potporom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Istarske županije – Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost, Grada Novigrada i Turističke zajednice Grada Novigrada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter