ŠTO JE BIOART?

U galeriji Novo održano predavanje umjetnice Laure Rodriguez, sutra radionica "degustacije DNK"

| Autor: Mladen Radić
(Foto Boris Vincek)

(Foto Boris Vincek)


Udruga Metamedij organizirala je javno predavanje multimedijske umjetnice Laure Rodriguez pod naslovom "Što je bioart?" u galeriji Novo.

Autoricu je predstavila voditeljica galerije Marijeta Bradić iz udruge Metamedij koja je napomenula da se predavanje održava u sklopu međunarodnog rezidencijalnog programa Summer Sessions. Osim predavanja autorica će narednog vikenda održati i radionicu, a predstavljanje rezultata njene rezidencije bit će održano početkom rujna, također u galeriji Novo.

Rodriguez je pojasnila osnovne ideje bioarta kao dijela suvremenih umjetničkih praksa koje koriste biotehnologiju u stvaranju umjetničkih radova. U drugome dijelu predavanja prezentirala je osobni pristup radu i suradnju sa živim sustavima za suosjećajniju budućnost.

- Jedan od tih radova su i "Ghost plants" ili biljke-duhovi. Radi se o umjetničkom istraživanje materijalnosti biljnih entiteta, života i smrti biljaka. Rad se temelji na biotehnološkom procesu decelularizacije bioloških materijala. Decelularizacija je potpuno uklanjanje svih staničnih komponenti iz tkiva uz očuvanje njegove izvanstanične matrice. U ovom slučaju uklanjanje biljnih stanica i očuvanje strukture ugljikohidratne celuloze, pojasnila je Rodriguez.

Još jedan zanimljiv rad koji je predstavila i koji je vezan uz biljke naziva se "Becoming plant" koji je realiziran u domeni spekulativnog dizajna. Radi se o eksperimentu i ritualu koji pokušava premostiti granicu između ljudskih i biljnih tijela. Usađivanjem strukture biljaka i praćenjem uputa nakon operacije uspostavlja se ritual preobrazbe koji ima za cilj pomak sposobnosti percepcije, mišljenja i kretanja prema vrijednostima biljke.

- Jedan osoban rad koji svoje počelo ima u etičkoj dilemi naziva se "A.I. mis hijos". Priča počinje kada smo odlučili hoćemo li našu čivavu podvrgnuti histerektomiji. Bila je to odluka koju sam nesvjesno izbjegavala jer sam se osjećala nespremnom – nisam htjela biti ta koja će odlučiti o plodnosti i majčinstvu za drugu vrstu. No Volta ima još jednog suputnika, mog muža koji je imao drugačije mišljenje o toj temi.

On mi je objasnio da su čivave u opasnosti od razvoja komplikacija tijekom trudnoće i poroda, a mnoge moraju rađati carskim rezom. Nakon operacije odlučila sam ukloniti stanice iz njezine maternice, a ono što je ostalo je biološka skela hrskavice tog organa, što mi u teoriji daje mogućnost da ga kasnije oživim. Isto tako odlučila sam koristiti umjetnu inteligenciju kako bih stvorila fotografije njenih mogućih potomaka, kazala je Rodriguez,

Umjetnica će tijekom svoje rezidencije proučavati biomaterijal koji sačinjava hranu i jela te usporediti načine na koje čovjek unosi hranu, radilo se o biološkoj hrani, informacijama i mislima kojima hranimo svoj mozak ili pak o umjetnoj inteligenciji.

Fokus ovog rada su avokado i rajčica koji osim svoje prve funkcije – prehrane – imaju i različite kulturološke ili političke reference koje će autorica obraditi. Na kraju predavanja Rodriguez je odgovarala na pitanja iz publike koji su se uglavnom ticala etike umjetničkih procesa bioarta.

- Moja prva pomisao je brinem li se o organizmu kojeg koristim – koliko ga poznajem i koja je moja povezanost s njim. Projekt u kojem sam imala najviše etičkih pitanja ticao se moje čivave zato ga nisam nikad ni izložila jer smatram da nije jednostavno pronaći mjesto koje bi bilo dovoljno empatično.

Puno toga ovisi i o cilju koji si postaviš – za mene je linija preko koje ne idem pozitivan odgovor na pitanje činim li štetu organizmu te namećem li svoju volju kao ljudsko biće, kazala je Rodriguez.

Radionica "Degustacija DNK"

U četvrtak u 18 sati u galeriji Novo, Rodriguez će u sklopu Summer Sessions održati radionicu "Degustacija DNK" u kojoj istražuje različite oblike percepcije svakodnevnih objekata u hrani. Tijekom radionice, polaznici će okusiti priče o rajčicama koje izvorno potječu iz Meksika.

Budući da je rajčica je vrlo tehnologizirana biljka u industriji, tijekom ove radionice polaznici će naučiti kako ekstrahirati DNK iz voćaka protokolom iz kućne radinosti te kako zadržati njihovu esenciju u jestivim sferama.

Radionica je dio umjetničkog projekta Edible Notions koji umjetnica razvija tijekom njezina boravka u Puli u produkciji s udrugom Metamedij i V2_Lab for the Unstable Media (Rotterdam) i koji će predstaviti javnosti početkom rujna, a otvorena je svima koji se kroz praktične procese žele zabaviti znanošću, umjetnošću i kuhanjem u galerijskom ambijentu.

Za sudjelovanje je potrebno prijaviti se na e-mail: [email protected]. Broj mjesta je ograničen na 7 do 10 sudionika, neovisno o njihovoj dobi i predznanju, a predviđeno trajanje radionice je 90 minuta. Radni jezik radionice je engleski.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter