shakespeareova tragedija

"Othello" na Malom Brijunu u petak, subotu i nedjelju

| Autor: Hina
S konferencije za medije (Snimio Milivoj Mijošek)

S konferencije za medije (Snimio Milivoj Mijošek)


Kazalište Ulysses u suradnji sa Sarajevskim ratnim teatrom SARTR igrat će Shakespeareovog "Othella“ na tvrđavi Minor na Malom Brijunu u petak, subotu i nedjelju, u režiji ukrajinske umjetnice Oksane Dmitrieve.

“Othello" je jedna od najstrašnijih, a istovremeno najnježnijih Shakespeareovih tragedija, ističu iz kazališta. U fokusu priče su zavist, ljubomora, povjerenje, izdaja i, najvažnije od svega, ljubav. U toj važnoj temi istraživat će se kontekst ratnog veterana koji se vraća kući kao heroj, nakon što je gledao u najmračnije ponore ljudske duše.

Predstava koja je premijerno izvedena prošle godine u sklopu sezone Kazališta Ulysses dobila je izuzetno dobre kritike, a publika ju je sjajno prihvatila. Suradnici na projektu su Lenka Udovički i Rade Šerbedžija, a između ostalih nastupaju u predstavi Ermin Bravo, Alban Ukaj, Ana Marija Brđanović, Maja Salkić i drugi.

Rat dovodi zajednicu, ali i pojedinca, do spoznaje da postoje samo dvije kategorije – crno i bijelo, prijatelj ili neprijatelj, dobro ili loše. Nijanse sive nestaju. Na bojnom polju, svi resursi tijela usmjereni su na preživljavanje, pa je uvjet za opstanak da čovjek živi i reagira prema najosnovnijim instinktima, odbacujući složena višeslojna društvena pravila.

No, jednog dana ratnici se vraćaju kući i moraju se iznova prilagoditi društvenim pravilima. Kako je lako slomiti heroja, kako je lako manipulirati njime. Kakve će nepopravljive tragične posljedice imati te manipulacije, ta kobna “miroljubiva” igra… Oni koji su preživjeli rat, možda neće preživjeti mir, stoji u priopćenju.

“Preživio sam, ali dio mene je umro u borbi. Razumijem poraziti neprijatelja, ali ne znam živjeti među svojima. Teško je dobiti rat, ali jednako je teško dobiti mir”, riječi su jednog istinskog heroja koji je prošao rat, ističu iz Kazališta Ulysses.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter