autentične predstave nezavisnih kazališta

Svečano otvoren 4. Bembo Fest: Cilj je da Bale gledaju, ljube i žive kazalište

| Autor: Glas Istre
(Snimila Nora Pulić)

(Snimila Nora Pulić)


Pravo slavlje kazališne umjetnosti bilo je svečano otvaranje ovogodišnjeg 4. Bembo Festa – Festivala malih formi nezavisnih kazališta u četvrtak navečer na prepunom Trgu Tomaso Bembo u Balama. Već prva festivalska večer, kada je na programu bila predstava „Sladoled“ Mira Gavrana u režiji Borisa Svrtana iz produkcije Teatra Gavran iz Zagreba s vrhunskim glumicama Anom Vilenica i Mladenom Gavran, još jednom je potvrdila da Bembo Fest, koji se ove godine održava do 5. rujna, ima svoju vjernu publiku.

(Snimila Nora Pulić)(Snimila Nora Pulić)

Uoči „Sladoleda“ i kuglice sladoleda kojom su organizatori počastili gledatelje, riječi dobrodošlice posjetiteljima i gostima Festivala - koji se održava se u organizaciji Teatra Fort Forno, Općine Bale-Valle i Turističke zajednice Općine Bale-Valle, pod pokroviteljstvom Mon Perina d.d., a uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Istarske županije i Talijanskog instituta za kulturu - uputili su prof. dr. art. Robert Raponja, osnivač i umjetnički direktor Teatra Fort Forno i načelnik Općine Bale-Valle Edi Pastrovicchio, a pozdrave je uputio i Vladimir Torbica, pročelnik za kulturu i zavičajnost Istarske županije.

(Snimila Nora Pulić)(Snimila Nora Pulić)

Svečanost je vodila Jasminka Mesarić, voditeljica Teatra Fort Forno, te najavila da Bembo Fest, koji je od svog osnutka kazališni doprinos doživljaju Bala kao otvorenog mjesta za kreativni i kulturni dijalog, ove godine donosi 17 predstava. Uz slobodan ulaz, predstave igraju četvrtkom, a od 10. srpnja za najmlađe u sklopu Malog Bemba i srijedom, u 21 sat, na čarobnoj festivalskoj pozornici na središnjem trgu u Balama.
„Raduje nas što u programu ovogodišnjeg Bembo Festa objedinjujemo većinu nezavisnih kazališta u Hrvatskoj koja pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske ostvaruju svoje zanimljive i važne predstave.

Nezavisna scena je agilna, intrigantna, inovativna, autentična, živa, raznolika jer mora naći svoj put do publike, i upravo zbog toga je odlikuju moć, pažnja i entuzijazam. Nezavisna kazališta rade „male“ predstave koje su velike po svojim umjetničkim dosezima i plijene pažnju publike. Naša ovogodišnja novost - Mali Bembo, koji donosi sedam predstava za djecu koje će biti predstavljane srijedom od 10. srpnja do 4. rujna, ima i edukativnu ulogu. I to je primjer da Bembo Fest od svog početka radi na razvoju publike, jer naš je cilj da Bale, njegovi stanovnici i gosti, naša festivalska publika gleda, ljubi i živi kazalište.

(Snimila Nora Pulić)(Snimila Nora Pulić)

Ove godine u miru i spokoju, koji se može dogoditi samo ovdje u Balama, zajedno ćemo svjedočiti autentičnim predstavama nezavisnih kazališta, a iz predstave u predstavu istraživat će se kako se radost, ozbiljnost i smijeh međusobno isprepliću i obogaćuju naš doživljaj svijeta. Radujem se što ćemo zajedno uživati u vrhunskim izvedbama koji će nam uprizoriti majstorice i majstori glume čija će nas igra inspirirati i obogatiti“, kazao je Robert Raponja te zahvalio na suorganizaciji Općini Bale – Valle i TZ Bale – Valle, pokrovitelju Mon Perinu d.d. te Ministarstvu kulture i medija i Istarskoj županiji jer su prepoznali ovaj vrijedan projekt.


„Sve je počelo razgovorom nekoliko entuzijasta prije nešto više od četiri godine, a danas smo došli do 4. Bembo Festa, festivala koji raste iz godine u godinu i dokazuje koliko je kultura važna“, kazao je u riječima dobrodošlice načelnik Općine Bale-Valle Edi Pastrovicchio. Zahvalio je cijeloj ekipi Bembo Festa na programu koji obogaćuje kulturu Bala, te istaknuo da su Bale same po sebi zbog svoje ljepote i arhitekture idealna scenografija za ovakav kazališni događaj.


„ Istra ima nekoliko kazališnih festivala - Zlatni lav u Umagu, Zlatni zub u Poreču, a tu je i Istarsko narodno kazalište u Puli. No, činjenica je da su Bale napravile veliki iskorak i producirale vlastitu kazališnu sezonu i na tome čestitam načelniku općine Ediju Pastrovicchiju te idejnom tvorcu Robertu Raponji. Drago mi je da će u ovogodišnjem programu Bembo Festa biti puno smijeha, koji je u ovim vremenima svima nama itekako potreban“, kazao je Vladimir Torbica, pročelnik za kulturu i zavičajnost Istarske županije.
Uslijedila je prva predstava iz ovogodišnjeg festivalskog programa koji je oblikovan prema kriteriju da izvođači - glumci potiču u sebi i publici potrebu za avanturom, za istraživanjem novih, neotkrivenih prostora čovječnosti, ljepote i smisla, a u fokusu su komedije.

Bila je to predstava „Sladoled“ Teatra Gavran, a vrhunskom glumom i glumačkim transformacijama Ana Vilenica i Mladena Gavran oduševile su publiku. Glavne junakinje u komediji Mira Gavrana koju je režirao Boris Svrtan, su majka i kći. Njihov se međusobni odnos, kao i odnos prema muškarcima koji su ih sudbinski odredili, prikazuje kroz dinamične humorne prizore u kojima se lako prepoznati. Sve pohvale idu i scenografkinji i kostimografkinji predstave Jasmini Pacek, te oblikovatelju svjetla Mariju Vnučecu i oblikovatelju tona Nevenu Zebiću. Ukratko - publika Bembo Festa u Balama je uživala.


Sljedeća predstava na festivalskom programu je naredni četvrtak, 27. lipnja kad u 21 sat na Trg Tomaso Bembo dolazi hit-predstava „Tere i Luce“ zagrebačkog Planet Arta u kojoj glume Anja Šovagović Despot i Nataša Janjić Medančić. Početak je u 21 sat, a ulaz je besplatan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum