"Art, cheese, wine and teran" na međunarodnom kiparskom simpoziju

Sve ide po planu, skulpture će biti gotove do 15. lipnja

| Autor: Branko Biočić
(Snimio: Branko Biočić)

(Snimio: Branko Biočić)


"Art, cheese, wine and teran" naziv je manifestacije održane jučer navečer u sklopu ovogodišnjeg 45. Mediteranskog kiparskog simpozija koju su u amfiteatru dolcu Parka skulptura organizirali TZ općine Sveta Nedelja i Mediteranski kiparski simpozij.

Ugodna topla večer posvećena kiparstvu protekla je uz umjetnost, vino i sireve pa su posjetitelji mogli kušati domaći kozji sir i kozje mlijeko OPG-a Radičanin iz Svetog Martina koja ima dvjestotinjak koza i dnevno prerađuje 50 do 60 litara kozjeg mlijeka. Za dobru kapljicu pobrinuli su se Fredi Licul iz Šumbera i njegov OPG koji su predstavili dobro poznati šumberski teran te Valter Licul iz Nedešćine, predsjednik Udruge vinara i vinogradara Labinštine Trs koji je ponudio vina iz svoje vinarije Fuhtar. Od tri ovogodišnja sudionika Mediteranskog kiparskog simpozija bio je nazočan samo slovenski kipar mlađe generacije Jure Markota koji radi na svojoj skulpturi Rezonanca

-Radovi idu odlično, pogotovo u zadnje vrijeme kada se i vremenska prognoza popravila i vrijeme stabiliziralo. Sve je u punom tijeku. Moja skulptura sastoji se od pet kamenih blokova koje smo razrezali od jednog velikog bloka i sada ćemo ih opet spojiti željeznim armaturnim komadima u neku novu kompozicija. Ako Bog da sve će biti gotovo do 15. lipnja, rekao je Markota koji je osim u Sloveniji zastupljen i na području Austrije gdje živi i radi. Da sve ide po planu potvrdila nam je i predsjednica Mediteranskog kiparskog simpozija i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Labin Renata Kiršić Veselica

-Rad na skulpturama svaki dan vrlo je intenzivan. Radi se svaki dan ujutro do kasnih popodnevnih sati u čemu asistira klesar Deni Krizmanić. Ovdje je trenutačno na lokaciji stalno dostupan Jure Markota dok su prvoga tjedna boravili Nenad Šoškić iz Crne Gore i naš poznati kipar Kuzma Kovačić koji su zbog drugih obveza morali kratko otići, ali vraćaju se uskoro zbog pozicioniranja njihovih skulptura. Radi se i sve ide po planu, pa će sve tri skulpture biti gotove do zatvaranja, 15. lipnja. Za nešto kompleksniju skulpturu Jure Markote od pet velikih komada već smo odredili poziciju, bit će postavljena u dolini pored skulptura Zdenka Kolacia i Gail Moriss kako bi se stvorio jedan novi ambijent. Uspješno se održavaju i popratni programi, posjetila su nas djeca iz labinskog Dječjeg vrtića "Pjerina Verbanac" i učenici Osnovne škole Ivo Lola Ribar koji su se upoznali s radom na skulpturama i Parkom. Večeras je mediteranska večer, a sljedeći tjedan organiziramo stručno vođenje uz vodičkinju Vedranu Juričić, rekla je Kiršić Veselica.

(Snimio: Branko Biočić)Renata Kiršić Veselica (Snimio: Branko Biočić)

Ova prava mediteranska večer, koja slavi kamenu skulpturu, jedinstveni lokalitet Park skulptura Dubrova i delicije lokalnih poljoprivrednika, bila je uvod u završnicu Mediteranskog kiparskog simpozija i koncert Jelene Radan i Pedra Abreua "Fado" u zatvaranje ovogodišnjeg Mediteranskog kiparskog simpozija koji organiziraju TZ Općine Sveta Nedelja u suorganizaciji s Udrugom Mediteranski kiparski simpozij.  

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter