gkč pula

Predstavljena knjiga o Puli Jara Zemana: Zavičaj je odredio kakvi smo danas

| Autor: Vanesa Begić
Darko Dukovski, Boris Domagoj Biletić i Bruno Dobrić (Snimila Vanesa Begić)

Darko Dukovski, Boris Domagoj Biletić i Bruno Dobrić (Snimila Vanesa Begić)


U sastavu Malog festivala baštine, u Gradskoj knjižnici i čitaonici predstavljena je knjiga "Pula – izgubljeni zavičaj (Rad i život u carskoj i kraljevskoj ratnoj luci)" čiji je autor Jaro (Jaroslav) Zeman, nakladnik Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika Pula, a sunakladnik Čakavski sabor Žminj.

Živo i aktualno djelo

O knjizi su govorili urednik Boris Domagoj Biletić i autor predgovora Bruno Dobrić, a kasnije im se i iz publike pridružio povjesničar Darko Dukovski.

- Zemanov se tekst ne čita kao povijesni tekst, to je vrlo živo i aktualno djelo, s puno elemenata književnog djela. Djelo su na hrvatski, prva šest poglavlja prevele sestre Kristina i Marieta Djaković, a od sedmog do 17. poglavlja Milan Soklić. Autor je rođen u Puli 1899., a umro u Beču 1993. Bio je istaknuti znanstvenik i sveučilišni profesor, kazao je Biletić navodeći da oni koji ne poznaju povijest Pule ili je poznaju samo iz historiografskih i publicističkih djela, koja su nakon Prvoga svjetskog rata objavljena u Italiji i Jugoslaviji, vjerojatno će se čuditi što jedan Austrijanac – uz to i uvažen znanstvenik – piše o Puli kao svomu zavičaju s kojim je prisno povezan.

Biletić je spomenuo i veliki poticaj i ulogu Brune Dobrića za objavljivanje ovoga dječa, te činjenicu da je Zeman na fotografiji sa svojim brojnim sestrama i tada su mnoge žene trebale za svoje postojanje zahvaliti očevima koji su htjeli sina.

Zeman je, kako se moglo čuti tijekom predstavljanja, jako čeznuo za zavičajem kada je otišao iz Pule, sve do smrti u dubokoj starosti. Kuća njegovih roditelja, gdje je živio u Puli nalazi se i danas u Radićevoj, ex Omladinskoj ulici preko puta Dječjeg kreativnog centra.

Bruno Dobrić govorio je o značaju ovoga djela u povijesnom kontekstu, navodeći da je značajno i kao književno djelo, te da su ovi memorijalni zapisi prvenstveno autorova osobna sjećanja na djetinjstvo i momaštvo u rodnome gradu Puli. Iz toga se teksta, navodi Dobrić, može saznati štošta o životu u Puli u doba autorovih dječačkih i mladih dana.

Izbrisani tragovi

- Neću opteretiti nazočne povijesnim činjenicama, ovdje je riječ o nečem drugom, o zavičaju koji je nekada bio pa više nije zavičaj, vremenom je postao nešto drugo, ne samo prostorno i vremenski, već i kulturno, mentalno determiniran.

Zavičaj ste vi i vaši prijatelji s kojima ste odrasli, vaš kvart, mjesta gdje ste zapalili prvu cigaretu, mjesta prvog poljupca, sjećam se Giardina, odmah nakon jutarnje nastave ili prije popodnevne, nezaobilazni odlazak, svatko je imao svoje stablo, svoju "rutu" šetanja, Marelice, Uljanika, svega toga više nema, sve to zahtijeva poznavanje vlastite povijesti grada, zavičaj nas je odredio kakvima smo danas, oni koji vole Pulu imaju pravo i psovati Pulu, kazao je Dukovski navodeći i kako nestaju i neki određeni povijesni i urbanistički elementi, spomenuo je mol na Saccorgiani kod Zeppelina koji je nekada izgledao fantastično ili pak kako su na Katarini izbrisani tragovi početka zrakoplovstva.

Knjiga je obogaćena bio-bibliografijom, sažetcima na nekoliko jezika i autorovim fotografijama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter