Tjedan istarskih knjižnica

Predstavljanje knjige Nives Madunić Barišić "Žene koje vrište u sebi"

| Autor: Vanesa Begić
(Snimila Vanesa Begić)

(Snimila Vanesa Begić)


U sastavu programa 6. Tjedna istarskih knjižnica u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula gostovala je autorica Nives Madunić Barišić koja je predstavila svoju novu knjigu "Žene koje vrište u sebi".

- Početak moga pisanja vezan je uz drame i televiziju, budući da radim kao urednica i dramaturginja na HRT-u, no kada sam osjetila potrebu, napisala sam to djelo koje donosi priču o četiri žene različitih generacija, sudbina, osobnosti čiji se životi u jednom prijelomnom trenutku povezuju. Bila je to potreba da se govori o nekim motivima. Sve četiri moje junakinje su podjednako važne, a na kraju, sve ih isto volim. Jedna od njih, Lorna, ima e godine koje sam imala u trenutku pisanja – ja ih sada imam malo više, a ona ne.

(Snimila Vanesa Begić)(Snimila Vanesa Begić)

Lorna je socijalna radnica, ima stalan posao, redovnu plaću, muža, djecu, ali ne zna se nositi s emocijama, potom su tu dvije njezine kolegice, jedna koja ima oca iz Jordana, a majku iz Srbije i previše naglašava svoju "različitost" i jako je aktivistički nastrojena, treća je prisiljena i dalje raditi, mirovina mala, a četvrta je mlada djevojka, koja je učila za frizerku, ali nije uspjela završiti školu, rano se udala i rodila i trpi obiteljsko nasilje. Ne od muža, već od svekra. I odlaskom u Centar za socijalnu skrb njihove se priče isprepliću, kazala je autorica ističući da knjiga nije imala radni naslov. Kazala je i da su njezina osobna iskustva s Centrom za socijalnu skrb bila negativna, u ranoj mladosti, kada je bila prognanica, a knjiga je nastala u doba korone i lockdowna.

Skrivanje u tišini, trpljenje, životarenje bez nade - neki su od glavnih motiva tog hvaljenog romana u kojem se zrcali naše društvo.

Nives Madunić Barišić urednica je i dramaturginja na HRT-u te nagrađivana autorica dramskih tekstova, izvođenih na radiju i u kazalištu. Za djecu je napisala nekoliko igrokaza: "Mala zelena gusjenica", "Naša je mama postala zmaj", "Ispod zvončića se rodio kraljević" i "Luzer ili faca".

"Žene koje vrište u sebi" njezin je prvi roman za odrasle te je izdan pri Nakladi Ljevak.

S autoricom je razgovarala Nevena Trgovčić, dotaknuvši se raznih tema, a nazočne je u ime Gradske knjižnice i čitaonice pozdravila koordinatorica za programe Iva Lanča Joldić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter