kraj 24. sezone

Rade Šerbedžija i Zapadni kolodvor u subotu se na Brijunima pjesmom opraštaju s Kazalištem Ulysses

(Foto: Kazalište Ulysses)

(Foto: Kazalište Ulysses)


Koncertom Rade Šerbedžije i Zapadnog kolodvora u subotu 31. kolovoza na Brijunima završava dvadeset i četvrta sezona Kazališta Ulysses. Osnivač ovog osebujnog kazališnog projekta Šerbedžija najavljuje i sljedeću, dvadeset i petu sezonu za koju se pripremaju mnogi novi projekti i kazališne poslastice.

Ovo su ljeto na Brijunima gostovali vrsni glumci, redatelji i muzičari, a predstave i koncerti su bili izuzetno dobro posjećeni. Sezona je počela premijerom Brechtove „Prosjačke opere“, koju je Ulysses realizirao u suradnji s GDK Gavella iz Zagreba, a bit će izvedena i na daskama tog kazališta u rujnu. Glumački ansambl oduševio je brijunsku publiku, a redateljica Lenka Udovički kaže: „Brecht je svakako pisac koji zaslužuje da mu se vraćamo i da ga stalno iznova postavljamo. On je vjerojatno najznačajniji kazališni stvaratelj 20. stoljeća.

Pisao je u vrijeme nastanka i bujanja fašizma i bio revolucionaran u propitivanju sistema u kojem je živio i koji je izrodio fašizam, ali i u propitivanju teatra kao takvog, dramaturgije, glume, muzike, svih elemenata. Brecht nam ima puno toga za reći“. Šerbedžija je uoči premijere citirao Brechta kada je rekao „zaista živimo u teškim vremenima“ i zaključio, „nikada u mom životu ta Brechtova rečenica nije odjekivala kao u ovom času. Mi zaista živimo u teškim i mračnim vremenima“.

I ove godine pravi kazališni spektakl bila je izvedba Shakespearovog „Kralja Leara“, najdugovječnije predstave Kazališta Ulysses koja se igra od samih početaka na Brijunima. Iako su se glumci mijenjali, Rade Šerbedžija s istim žarom i entuzijazmom igra naslovnu ulogu u ovom svevremenskom Shakespearovom djelu.

Vrsni glumac i kazališni pedagog Zijah Sokolović gostovao je s dvije predstave, legendarnom „Glumac… je glumac… je glumac“ i Krležinom „Goyom“, koju je i režirao. Izvedena je i uspješnica iz prijašnjih sezona „Tko se boji Virginije Woolf“, a izuzetno je dobro primljena i predstava Kokana Mladenovića „Bilo jednom na Brijunima“ kao i mnoge koje su odigrane u sklopu ovogodišnje sezone na Brijunima.

Tvrđava Minor na Malom Brijunu i ljetno kino na Velikom Brijunu bili su mjesta gdje su gostovala kazališta iz susjedstva u sklopu regionalne unije teatara. Bila je to prilika da se vide najuspješnije predstave kazališta iz Podgorice, Ljubljane, Beograda, Sarajeva i Skopja, a Kazalište Ulysses u suradnji sa Sarajevskim ratnim teatrom SARTR izvelo je prošlogodišnju premijernu predstavu, Shakespearovog „Othella“.

U muzičkom dijelu sezone veliki interes je vladao za koncert Damira Urbana, oduševio je vituoz na gitari Vlatko Stefanovski, a koncertom grupe „Vatra“ i Rade Šerbedžije završava još jedna, više nego uspješna sezona. „Ulysses se već sada priprema za sljedeću sezonu i mogu samo reći da će biti niz iznenađenja za našu vjernu publiku.

Često govorimo o problemima koji nas godinama prate, ali i ova sezona koja sada završava je primjer da entuzijazam sve pobjeđuje, na dobrobit hrvatske kulture i ljubitelja kazališta“, kaže dr. Duško Ljuština, ravnatelj Kazališta Ulysses.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter