Kazalište Ulysses

"Švejk" i "Malograđanska svadba" za kraj regionalne unije teatara na Brijunima

| Autor: Glas Istre
Malograđanska svadba (Foto: Kazalište Ulysses)

Malograđanska svadba (Foto: Kazalište Ulysses)


RUTA, regionalna unija teatara iz regije završit će ove godine na Brijunima izvođenjem
predstava J. Hašeka „Švejk“ u utorak, 27. kolovoza i Brechtovom „Malograđanskom
svadbom“ u četvrtak, 29. kolovoza.

„Švejka“ u režiji Veljka Mićunovića igrat će glumci Beogradskog dramskog pozorišta.
Nezavršeni satirični roman češkog pisca Jaroslava Hašeka objavljen je 1923. godine. Pisac je planirao da se djelo sastoji iz 6 dijelova, ali završio je samo četiri zbog smrti od srčanog
udara 1923. Sva četiri dijela su objavljena u jednoj knjizi.

Radnja romana govori o češkom veteranu Jozefu Švejku i njegovim doživljajima u vojsci.
Priča počinje atentatom u Sarajevu koji prethodi Prvom svjetskom ratu. Švejk je toliko
uzbuđen služenju svojoj državi u ratu da nitko ne može sa sigurnošću ustvrditi da li je on
imbecil ili vješti saboter Austrougarske vojske.

- Kada smo se dogovarali da radimo ovu predstavu desila su nam se dva velika rata u Evropi. Pored rukopisa Jaroslava Hašeka, imamo u predstavi i elemente Bertolta Brehta. Pored rukopisa Jaroslava Hašeka, imamo u predstavi i elemente Bertolta Brehta“, kaže Mićunović.

Tvrdi da je Švejk jedan od od gotovo savršenih likova svjetske književnosti jer posjeduje tu neku svoju izvrnutu logiku kojoj nije lako ući u trag. Duhovit i tragičan u isto vrijeme, na svoj način i ljekovit u obrani od surove realnosti.

U predstavi igraju između ostalih Ozren Grabarić, Milutin Milošević, Milutin Dapčević, Dunja Stojanović i drugi. Brechtovu „Malograđansku svadbu“ izvodi Kamerni teatar 55 iz Sarajeva, a redatelj predstave je Paolo Magelli. “Malograđanska svadba” pripada duhovito dosjetljivom Brechtu, nepomirljivom kritičaru realiteta, koji je iz gotovo nihilističkih pozicija svoje mladosti uspješno pronašao modus protesta protiv suvremene civilizacije u gotovo totalno anarhističkoj pobuni. „Njegova bespoštedna analitička poruga modernom društvu često je reducirala čovjeka na tek četiri osnovne funkcije: jesti, tući se, bludničiti i pijančiti. I eto naše svadbe. Malograđanske. Današnje balkanske krčme gdje smo, kako je mislio i Krleža u svom “Kraljevu”, navikli “rješavati” svoje probleme, svjesno ili nesvjesno, živi ili mrtvi.

U ovakvom opisu izdvaja ga ne samo smionost izrečenog, već i neustrašiva želja za eksperimentiranjem, strast prema onome što je naumio reći. Ljubav se na ovoj svadbi često prokazuje kao požuda, borba za istinu kao gnjev. To je dramatično, ali istovremeno i bolno duhovito, zabavno. Idealna slika porodičnog slavlja otkriva nekonvencionalne odnose gostiju i domaćina, situacije provociraju dogovoreno urednu svakodnevicu, groteskni ples koji razbija stolove samo upire prstom u neizvjesnu budućnost naših mladenaca, napisala je dramaturginja Željka Udovičić Pleština, dok u predstavi glume između ostalih Ejla Bavčić, Gordana Boban, Maja Izetbegović, Dina Mušanović i drugi.
RUTA je održana u sklopu dvadeset i četvrte sezone Kazališta Ulysses i kao uvijek predstave kazališta iz regije izazvale su veliki interes publike na Brijunima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter