4. Bembo Fest

Veliki pljesak publike u Balama Marku Torjancu, Nataliji Đorđević i predstavi "Tko je ovdje lud"

| Autor: Vanesa Begić
(Foto: Općina Bale)

(Foto: Općina Bale)


Bembo festival u Balama pred iznimno brojnom publikom nastavljen je u četvrtak navečer s predstavom "Tko je ovdje lud?".

"Tko je ovdje lud?" kombinacija je crne komedije i burleske koja je 2023. godine na 20. Međunarodnom festivalu komedije Mostarska Liska u Mostaru osvojila čak tri nagrade za najbolju komediju u regiji: Velike Liske za najbolju predstavu regije po sudu publike, za najbolju predstavu po sudu medija te je Marko Torjanac nagrađen za Velikom Liskom za najbolju mušku ulogu.

(Foto: Općina Bale)(Foto: Općina Bale)

I upravo Marko Torjanac i Natalija Đorđević tumače ovdje niz uloga, u komediji o ludilu i "ludilu" svugdje oko nas, o međuljudskim odnosima i o percepciji stvarnosti. Koliko je sve (ne)realno, koliko je život u biti (ne)predvidiv, a uzročno-posljedično i ljudska ponašanja te čitav niz manifestacija toga "ludila". Ispričano uz crni humor. Burleska. Šest sličica. Šest epizoda.

Natalija Đorđević tako, između ostalog, tumači Doktoricu Kokicu,

Gospođu s ihtioshizofrenijom, Gospođu Puccini, Mirnu Zec, a Torjanac Doktora Zvera, Boga, Desa Bijesa i Čovjeka iz Zelene doline.

(Foto: Općina Bale)(Foto: Općina Bale)

Mnogi su kritičari tu uočili i tu distopiju, usporedivši je s legendarnim "Stilskim vježbama". Niže se šest psihoterapeutskih seansi gdje se malo po malo otvara Pandorina kutija i gdje se preispituju standardi normalnoga i "normalnog" u svijetu punog kompliciranih trenutaka i emocija - od filozofije pa sve do pregorenih kobasica.

Prisutan je šaroliki spektar likova s njihovim vrlinama, slabostima, manama, pričama, gdje se ludilo i "ludilo" spajaju u jedinstvenu cjelinu - što se publici, sudeći po reakcijama, očito dopalo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter