BEMBO FEST

DRAŽEN ŠIVAK I ČISTA RADOST GLUME: U Balama uprizorena predstava "Mistero Buffo" Darija Foa u režiji Lee Delong

"Mistero Buffo" zbirka je satiričnih monologa Darija Foa iz 1969., a danas je i više nego aktualna. Tu su autoriteti, veliki, ali i mali pred zrcalom istine. Smijeh, satira i "jedan glumac koji igra 24 lika na nezavisnoj sceni". On je - a ovdje je to maestralni Šivak - i Seljak, i Gospodar, i Pop, i Isus, i Papa Bonifacije, i Glumac… Ovdje su, kako Glumac kaže "riječi oštrice", ali tu su i "riječi koje bude uspavane mozgove". Zrcale život. Nekad i danas

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
"Mistero Buffo" bila je treća predstava iz programa Bembo Festa (Snimio Danilo Memedović)

"Mistero Buffo" bila je treća predstava iz programa Bembo Festa (Snimio Danilo Memedović)


"Ljudi dođite, glumac je tu!" Tim riječima rasplesani glumac Dražen Šivak otvara predstavu "Mistero Buffo" talijanskog Nobelovca Darija Foa. A njegova radost glume odmah se prenosi i na publiku. Predstava u režiji Lee Delong, iz produkcije Kazališta Grupa i Triko Cirkus Teatra, koja promiče totalno glumačko i angažirano kazalište, odigrana je preksinoć u programu 1. Bembo Festa - Međunarodnog kazališnog festivala malih formi u Balama.

Trg Tomaso Bembo pokazao se još jednom kao savršena kazališna pozornica, ovaj put za virtuoznu Šivakovu izvedbu sjajnog i glumački iznimno izazovnog i intenzivnog komada nastalog na Foovom istraživanju srednjovjekovne narodne predaje i tradicije tzv. giullara, odnosno onodobnih putujućih glumaca, lakrdijaša. Njihove su se teme uglavnom odnosile na "subverzivno, alternativno, čitanje biblijskih tema", a svojim su glumačkim bravurama u stalnoj interakciji s publikom na otvorenim pozornicama razotkrivali i ismijavali one koji su iskorištavali religiju za svoje vlastite ciljeve.

Pri tome su putujući glumci iz srednjega vijeka, prema čijim je tekstovima i nastao "Mistero buffo" pronosili duh naroda, njihov duh slobode, snažan unatoč potlačenosti i ugnjetavanju.

Podignuta ljestvica

Arhitektura gotičko-renesansnog kaštela Soardo - Bembo kao prekrasna scenografija ispred koje je odigrana svojevrsna inačica "srednjovjekovnog reality showa" bila je još jedna stepenica više u majstorskom kazališnom prožimanju prošlosti i sadašnjost, zapravo zrcaljenju svevremenskih tema i istina pred publikom.

"Mistero Buffo" zbirka je satiričnih monologa Darija Foa iz 1969., a danas je i više nego aktualna. Tu su autoriteti, veliki, ali i mali pred zrcalom istine. Smijeh, satira, "jedan glumac koji igra 24 lika na nezavisnoj sceni". On je - a ovdje je to maestralni Šivak - i Seljak, i Gospodar, i Pop, i Isus, i Papa Bonifacije, i Glumac… Ovdje su, kako Glumac kaže "riječi oštrice" ali tu su i "riječi koje bude uspavane mozgove". Zrcale život. Nekad i danas.

- Dario Fo, kojeg su intelektualci odbacivali jer se bavio komedijom, dok je zabavljačkom teatru bio previše aktualan i politički provokativan, danas je savršeni spoj smijeha s oštricom. Ovaj virtuozni komad jedan je od najvećih izazova za glumce, ne samo zbog vrtoglave izmjene brojnih likova i stilova igre, nego i iskonskog žara i scenskog šarma koji izvođač treba pronaći kako bi držao pažnju publike, poput putujućih glumaca iz doba srednjeg vijeka, po čijim tekstovima je i nastao "Mistero Buffo". U Ameriku mu nisu dali ni da uđe niti da je igra, Vatikan je bio skandaliziran njegovom izvedbom "Mistero Buffo" na državnoj televiziji, neki svjetski intelektualci su govorili protiv njegovog dobivanja Nobelove nagrade za književnost, a visoki policijski dužnosnici u Italiji su organizirali terorističku grupu koja je otela, mučila i silovala njegovu životnu družicu i glumicu Francu Rame. Ovog genijalca teatra i umjetnosti (slikar, pisac i glumac) to nije nimalo spriječilo da koristeći upravo te okolnosti iznađe novu snagu i inspiraciju kojima je podizao ljestvicu glumačke i kazališne umjetnosti, ističu u Tatru Grupa uz predstavu "Mistero Buffo" koju je Šivak premijerno odigrao 2019. godine.

Vrhunsko glumačko umijeće

Na njegovom uspješnom kazališnom putu i publika u Balama svjedočila je vrhunskom glumačkom umijeću u odlično režiranom antologijskom komadu. Za budućnost publike, ili kako kulturni činovnici znaju reći za "razvoj publike", a treba dodati i kazališta uopće, jako je važno reći da je ovaj put u gledalištu u Balama bilo jako puno djece. Ova kazališna radost događala se na otvorenoj pozornici u opuštenoj atmosferi i za ovo pandemijsko vrijeme itekako važnom sigurnom okruženju u kojem se poštuje distanca.

"Mistero Buffo" bila je treća predstava iz programa Bembo Festa i još jedna potvrda festivalske misije da "svojim duhovitim i provokativnim kazališnim pričama doprinese doživljaju Bala kao otvorenog mjesta za kreativni i kulturni dijalog."

Sljedeći četvrtak, 15. srpnja, na Trgu Tomaso Bembo na programu je predstava "Tri žene" Vedrane Klepica u režiji Roberta Raponje, a igraju Blanka Bart, Helena Minić i Tatjana Bertok Zupković. Riječ je o produkciji Tigar Teatra, Osječkog ljeta kulture i Teatra Fort Forno.

Međunarodni kazališni festivala malih formi Bembo Fest održava se u organizaciji Teatra Fort Forno, Općine Bale i Turističke zajednice Općine Bale, a pod pokroviteljstvom Mon Perina d.d. i Glasa Istre. Festival, koji će s besplatnim kazališnim izvedbama četvrtkom trajati do sredine rujna, je dio ovogodišnjeg Prvog art simpozija u Balama. Program Bembo festa i svih ostalih događanja u sklopu Prvog art simpozija u Balama mogu se pronaći na internetskim portalima o Balama i Istri: www.bale-valle.com i www.bale-valle.hr

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini