bembo fest

Kazališno istraživanje prostora čovječnosti, ljepote i smisla u Balama uz "Pizzu s Krešom" i "Stonogu Gogu"

| Autor: Glas Istre
(Foto: Promo)

(Foto: Promo)


Predstave „Stonoga Goga“ zagrebačkog Teatra Poco Loco i „Pizza s Krešom“ iz produkcije zagrebačkog Kazališta Knapp obogatile su ovotjedni program 4. Bembo Festa – Festivala malih formi nezavisnih kazališta u Balama. Sinoć je brojna publika snažnim aplauzom i povicima „Bravo!“ na Trgu Tomaso Bembo ispratila ansambl predstave „Pizza s Krešom“ autora, redatelja i dramaturga Roberta Kurbaše, a koji je i glumio u predstavi uz poznatog televizijskog urednika i novinara Krešimira Miška te mladu glumicu Niku Levak. Odličan prijem publike u programu Malog Bemba namijenjenog djeci obilježio je i izvedbu „Stonoge Goge“ Andrijane Grgičević u režiji Renate Carole Gatice u srijedu navečer u kojoj su igrali Tena Pataky, Maja Katić i Filip Sever. Obje predstave bile su na tragu misije Bembo Festa, koji obogaćuje kulturni život Bala predstavljajući recentne predstave nezavisnih kazališta izabrane prema kriteriju da izvođači - glumci potiču u sebi i publici potrebu za avanturom, za istraživanjem novih, neotkrivenih prostora čovječnosti, ljepote i smisla.

Predstava „Pizza s Krešom“ za koju će Kurbaša u jednom intervjuu reći da „nije komedija situacije, nego komedija u kojoj duhovitima nije do šale“, inspirirana je kultnim američkim filmom „Moja večera s Andreom“ koji je Louis Malle režirao 1981. U predstavi koja, također, promišlja teme smisla života i ljudskih težnji u potrazi za univerzalnom srećom, Kurbaša i Mišak, poznati kazališni i televizijski glumac i poznati novinar „s ruba znanosti“ zamijenili su uloge, odnosno identitete. Kurbaša je u predstavi novinar Krešo, nevjerojatno dojmljiv i prirodan na sceni, a Mišak glumi glumca Robija, i zaslužuje sve pohvale za nimalo laku ulogu, a posebno uvodni i završni monolog kojim je otvorio i zatvorio „Pizzu s Krešom“. Na sceni je i živopisna konobarica koju igra odlična Nika Levak. Njena je uloga i zapravo prava „točka na i“ u ovoj kazališnoj priči gdje se dva prijatelja koji su se družili u mladosti susreću u kvartovskoj pizzeriji nakon dugogodišnje razdvojenosti. Kroz jednosatni razgovor dodiruju brojne aktualne teme koje tište pojedinca u suvremenom svijetu poljuljanih vrednota i brojnih prijetnji od geopolitičkih do tehnoloških i epidemioloških. Kroz promišljanja o zdravlju i bolesti pojedinca i društva, duhovnosti, znanosti, pseudoznanosti, braku, ljubavi, autoritetu… na scenu isplivavaju njihova različita suočavanja sa svijetom danas i svim osebujnostima koje nosi. Mišak kao glumac Robi svoje svjetonazor temelji na znanosti i „čvrsto stoji na zemlji“, a Kurbaša je novinar kojeg zanimaju teorije zavjere, urote, i ezoterija. No, obojicu zapravo zanimaju „prava i na ispravan način postavljena pitanja o prirodi ljudskog bića i njegovom mjestu u univerzumu“.

„Ovakvi sadržaji gdje se progovara odnosno na sav glas promišlja ljudska egzistencija i pitanja koja nas tište u suvremenom svijetu od teorija zavjere i urote do zlouporabe znanstvene misli, kazališna umjetnost mora naći način kako bi publici približila različite stavove i postavila adekvatna pitanja sve kako bi pojedinac sam donio zaključak i dijagnozu vremena u kojem živi.

Stoga mislim da je za duhovno zdravlje a scenska kultura je tu nužno potreban medij, esencijalno postavljati ovakve i slične komade na kazališnu scenu kao terapeutsko sredstvo emocionalne i mentalne higijene građana naše zemlje“, zapisao je Kurbaša uz rad na predstavi „Pizza s Krešom“.

Valja istaknuti i da je riječ o predstavi koja traži visoku koncentraciju i glumaca na sceni i gledatelja, a „Pizza s Krešom“ svoju je kazališnu misiju ispunila i na otvorenoj sceni u Balama na Bembo Festu. Svoj su uspješan glumački debi na pravoj festivalskoj kazališnoj pozornici imale i dvije gledateljice iz publike koje su uspješno glumile gošće u „Pizzeriji Roma“ te su također zaslužile pljesak gledatelja.

Veliki pljesak najmlađih gledatelja, njihovih roditelja, djedova i baka, dobila je i u srijedu navečer „Stonoga Goga“ Andrijane Grgičević u režiji Renate Carole Gatice u kojoj su igrali Tena Pataky, Maja Katić i Filip Sever. Glumci Teatra Poco Loco izveli su poučnu priču o šumi i malenim šumskim životinjama uz puno glazbe, pjevajući i svirajući uživo. U središtu priče „Stonoga Goga“ – a riječ je o tekstu koji je nagrađen na 9. festivalu Mali Marulić – je modna ovisnica Goga, koja za svaku nogu bira drugačiju cipelu. Ona uživa u japankama, štiklama, čizmama i šlapama sve dok je susret s jednom gladnom pticom ne opameti…“ Predstava, koja promiče vrijednosti prijateljstva te ukazuje na važnost pomaganja i empatije, nastala je u koprodukciji s Gradskim kazalištem lutaka Split. N 1. InPuT Festu u Karlovcu 2022. nagrađena je za najbolju ukupnu likovnost, a nagrada je dodijeljena autoricama scenografije Renati Caroli Gatici i Florenciji Troisi. Dramatizacija je djelo Maje Katić, kostimografiju potpisuje Renata Carola Gatica, a glazba je djelo Ivane Đula i Luke Vrbanića.

Naredni tjedan, 4. Bembo Fest, uz besplatan ulaz u četvrtak 22. kolovoza u 21 sat na Trgu Tomaso Bembo, donosi predstavu zagrebačkog Planet Arta „Tko je ovdje lud“ D. R. Sandersona u režiji Marka Torjanca. U predstavi glume Natalija Đorđević i Marko Torjanac.

Ovogodišnji 4. Bembo Fest održava se do 5. rujna u Balama u organizaciji Teatra Fort Forno, Općine Bale i Turističke zajednice Općine Bale, uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Istarske županije i Talijanskog instituta za kulturu, a pod pokroviteljstvom Mon Perina d.d. Na radost kazališne publike Bembo Fest na čarobnoj festivalskoj pozornici na Trgu Tomaso Bembo predstavlja recentne predstave nezavisnih kazališta, a ove godine u središtu su komedije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter