Predstavljen premijerni naslov Ulyssesa

Hrabrost izričaja, snaga eksperimenta i strastvenost angažmana

| Autor: Vanesa Begić
(Foto Milica Czerny Urban/Ulysses)

(Foto Milica Czerny Urban/Ulysses)


Brojna ekipa predstave Bertolta Brechta "Prosjačka opera" predstavila je na konferenciji za novinare ovaj premijerni naslov Kazališta Ulysses koji će u koprodukciji s Gradskim dramskim kazalištem Gavella Zagreb biti izveden u petak, 19. srpnja na Malom Brijunu u utvrdi Minor. Polazak broda iz Fažane je u 20.30 sati.

Duško Ljuština, ravnatelj Ulyssesa na samome je početku govorio kako su na 168. rođendan Nikole Tesle danima imali probe bez struje - s agregatom, i da to može sjajno izvesti samo majstor rasvjete poput Denija Šesnića, a što se tiče brodova za prijevoz do Malog Brijuna, svi su odjednom bili angažirani za gledanje delfina. No, sve je to riješeno i, kako je rekao "imamo novi, sjajan projekt, nešto zbilja posebno. Uz 'Kralja Leara' najbolja mi je predstava do sada bila "Play Beckett" gdje su glumili sjajni Rade Šerbedžija, Ivica Vidović, Pero Kvrgić i Zijah Sokolović. A sada imamo ansambl sastavljen od žena, sjajnih glumica, kazao je Ljuština.

Dražen Ferenčina, ravnatelj Gavelle rekao je da mu je ta suradnja, ta koprodukcija iznimna čast i zadovoljstvo, posebice nakon sve što su prošli s potresom i koronom te adaptacijom kazališta.

- Zagrebačka će premijera biti točno dva mjeseca nakon pulske, 19. rujna, a tom predstavom završavamo i ovaj dio sezone, naveo je.

- Hrabrost izričaja, snaga eksperimenta i strastvenost angažmana osigurala je Brechtu ne samo poziciju najistaknutijeg njemačkog dramatičara 20. stoljeća čija riječ jednakom snagom i danas odjekuje s pozornica iščitavajući nemilosrdno istinu o svijetu i vremenu, već i neosporan utjecaj na suvremenu europsku dramu. Ovaj njegov satirički komad s glazbom nastao je u suradnji sa skladateljem Kurtom Weillom, stalnim Brechtovim suradnikom i premijerno je izveden 1928. godine u Berlinu. "Prosjačka opera" i danas odzvanja kao snažno upozorenje na društvene probleme i moralne propuste koji su duboku ukorijenjeni u našem svijetu jer postavlja pitanja koja su i dalje relevantna u kontekstu društvenih, političkih i ekonomskih problema s kojima se suočavamo. Predstava se dešava ovdje i sada, ljudi se presvlače i navlače maske, kazala je dramaturginja Željka Udovičić Pleština.

Dirigent, muzički voditelj i aranžer Karlo Hubek naglasio je iznimnu ulogu glazbe u ovoj predstavi te da je to sjajan glazbeni događaj sastavljen od tada popularnih glazbenih žanrova.

- Ovi su dani vrlo uzbudljivi, radimo navečer, po noći, predstavljamo djelo u novome ruhu. Glazbeni je dio namijenjen za 14 glazbenika, mi ih imamo šest, kao i za 30 glumaca, a imamo devet glumica i jednoga glumca. Svatko je potegnuo i za tri osobe, odradili smo ogroman posao, to je duhovita i zanimljiva predstava, s replikom "što je pljačka banke u odnosu na osnivanje banke". Brecht se borio protiv sistema, osjećam se privilegirano što radim na takvome tekstu. Sjajne glumice Bojana Gregorić Vejzović, Nika Ivančić, Anica Kontić, Ana Kvrgić, Lana Meniga, Barbara Nola, Mada Peršić, Tara Rosandić, Dijana Vidušin i jedini muškarac među svim tim sjajnim ženama je Deni Sankovič, navela je.

Deni Sanković oduševljen je, kako naglašava, sjajnim kolegicama, sretan i zahvalan što je imao tu priliku za takvo neprocjenjivo iskustvo te poželio je da ova predstava dugo živi.

Nika Ivančić sretna je što glumi s najboljim prijateljem Denijem te da su tu prisutni, uz veliku sinergiju, njezini novi i stari znanci.

Anica Kontić dolazi iz Sinja, kako veli, nije alkarica, igra tri uloge.

- Vjerujem da će se predstava dopasti publici, ali raditi s tako sjajnim ljudima, to je velika sreća, navodi Kontić.

Ana Kvrgić također je iskazala zadovoljstvo toga rada, a Bojana Gregorič Vejzović istaknula je divan proces, uz nadu da će to publika rado gledati, a kao posebnost je navela rad uz orkestar gdje su svi bili fantastični.

- Ovo mi je jedan od najznačajnijih i najkompleksnijih procesa u mojih 'sto godina' karijere i mogu samo reći da će biti zabavno i veselo, rekla je Nola.

Predstava, kako su naglasili, pokazuje nepravdu i socijalnu nejednakost.

Koreograf je Staša Zurovac, scenograf i dizajner svjetla Deni Šesnić, kostimografkinja Bjanka Adžić Ursulov, dodatnu je glazbu kreirao Nigel Osborne, dizajner zvuka je Davor Rocco, a asistentica redateljice Kristina Grubiša.

Članovi orkestra su Antun Profeta, Jakov Gojmerac, Sven Matijević, Paulo Rušnov, Martin Šac i Jurica Bajević.

Premijera je na programu 19. srpnja, a reprize 20., 21., 23., 24., 25., 26. i 27. srpnja s polaskom broda iz Fažane u 20.30 sati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter