duh i dah mediterana

FOTOGALERIJA / Lorena Ignaz predstavila se izložbom u Galeriji Makina

| Autor: Vanesa Begić


Zahtjevna tehnika fuzije stakla umjetnička je preokupacija Lorene Ignaz, Puljanke sa slovenskom adresom, inače profesorice tjelesne i zdravstvene kulture koja je nedavno završila i trogodišnju umjetničku školu.

Njezini se radovi mogu pogledati narednih tjedan dana na izložbi u Galeriji Makina koja je pred brojnom publikom otvorena u subotu navečer, a kako je rekao voditelj Makine Hassan Abdelghani, ova galerija nikada nije imala tako posebno ruho, nešto posve novo, drukčije "najljepši izgled u 15 godina djelovanja".

Iako je ta galerija prije svega namijenjena izložbama fotografija i fotografa, ovoga je puta tu bilo nešto posve drugo, svojevrsni autoričin povratak kući i njezinoj prvoj ljubavi - umjetnosti, na jedan sasvim poseban način.

- Oduvijek volim umjetnost, volim i sport, te prilikom odabira fakulteta posvetila sam se tome i radim kao profesor tjelesnog već više od 30 godina. No, njegujem u sebi taj umjetnički dar, volim stvarati, kreirati i kada su djeca išla studirati, odlučila sam upisati trogodišnju umjetničku školu, htjela sam nešto više od tečaja, htjela sam imati znanje o svemu tome. Zahvaljujući Giordanu Cellichu, fotografu i prijatelju iz najranijeg djetinjstva, kontaktirala sam s Hassanom i krenula je tako ova umjetnička priča.

Drago mi je da mogu svoje radove u tehnici fuzije stakla - obično bijelo staklo, ručno rezano, predstaviti ovdje, svojim sugrađanima, a motivi su mediteranski, od maslina, riba, stanovnika mora, svaka slika priča jednu svoju posebnu, jedinstvenu priču. Rad u toj tehnici me opušta, a donosi i nove izazove, fascinantno je to raditi i stvarati. Ovi su radovi bili izloženi i u Unijama i trebalo ih je na složeniji način dopremiti tamo, kazala je Ignaz govoreći o svome stvaralaštvu.

Rekla je i da te mreže, ribice postavljene u galeriji u obliku instalacije prikazuju u biti metaforu života, životnih ciklusa te se nadovezuju na predstavljene slike stvarajući jedinstvenu lirsku priču.

Zbog toga je i cijela galerija bila u znaku mora, s mrežama, prikazanim svim tim stanovnicima, ali i u znaku maslina - u biti prenijet je duh i dah Mediterana.

Lorena Ignaz je rođena u Puli 1969. godine. Završila je talijansku srednju školu i nastavila studij na Fakultetu za šport u Ljubljani, gdje je diplomirala 1993. godine. Ljubav prema umjetnosti prati je od djetinjstva, pa je odlučila svoje znanje nadograditi na Školi za crtanje i slikanje gdje je 2020. godine diplomirala s diplomskim radom pod nazivom "Staklo kao predmet umjetničke obrade" i stekla zvanje diplomirane slikarice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter