u galeriji makina

Izložba radova Lorene Ignaz u tehnici fuzije stakla

| Autor: Vanesa Begić
(Foto: Osobna arhiva)

(Foto: Osobna arhiva)


Večeras će u Galeriji Makina koja je uvijek u znaku fotografskih izložbi, ovog puta radove u tehnici fuzije stakla izložiti Lorena Ignaz, pulska umjetnica sa slovenskom adresom koja se već godinama bavi umjetnošću, a otvorenje je u 21 sat.

- Predstavit ću se s tridesetak radova u tehnici fuzije stakla i s dvije instalacije. To je sve ručno rezano i obojeno. Iako je umjetnost oduvijek dio moga života, kada su kćerke narasle i spremale se za fakultet, upisala sam Art house, trogodišnju višu stručnu školu. Počeci moga interesa za rad sa staklom sežu u mladost, kada sam imala priliku promatrati puhače stakla u Tvornici laboratorijskog stakla »Boris Kidrič« u Puli.

(Foto: Osobna arhiva)(Foto: Osobna arhiva)

Staklo kao materijal i izražajno sredstvo probudilo je moje zanimanje, zbog čega sam odlučila istraživati različite mogućnosti obrade stakla. Oduševljavaju me neograničene mogućnosti eksperimentiranja s oblikom i bojom. Staklo me često podsjeća na živi organizam koji priča priče na svome jeziku. Budući da sam tijekom godina izradila puno slika, u suradnji s prijateljem iz djetinjstva Giordanom Cellichem došla sam do Hassana Abdelghanija i dogovorili smo termin za izložbu. Raznolike motive predstavljam, od masline, mora, nekih detalja. Inače, svi u obitelji imaju umjetničku crtu, i mama i tata bave se slikarstvom, keramikom, stvaranjem, a nerijetko i svi zajedno kući stvaramo, ističe Ignaz, inače profesorica tjelesnog.

Ignaz je rođena u Puli 1969. godine. Završila je talijansku srednju školu i nastavila studij na Fakultetu za šport u Ljubljani, gdje je diplomirala 1993. godine. Ljubav prema umjetnosti prati je od djetinjstva, pa je odlučila svoje znanje nadograditi na Školi za crtanje i slikanje gdje je 2020. godine diplomirala s diplomskim radom pod nazivom »Staklo kao predmet umjetničke obrade« i stekla zvanje diplomirane slikarice.

(Foto: Osobna arhiva)(Foto: Osobna arhiva)

Njezinu znatiželju i kreativnu energiju od početka je pratio majstor Jože Šiško, koji ju je nesebično uveo u tajanstveni svijet tehnologije fuzije stakla. Godine 2021. dobila je priznanje za modernu umjetnost međunarodnog umjetničkog kritičara Vittorija Sgarbija.

Izložba će biti otvorena do 24. kolovoza u večernjim satima.

(Foto: Osobna arhiva)(Foto: Osobna arhiva)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter