U Galeriji C8

FOTO / Otvorena izložba "Potopljeni Sikuli": Podvodna baština Jadrana na vidjelu

| Autor: Vanesa BEGIĆ


Otvorenje izložbe "Potopljeni Sikuli" održano je u Galeriji C8 Arheološkog muzeja Istre.

Kako je rekao ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo, izložba prikazuje rezultate podmorskih arheoloških istraživanja koji su provedeni u sklopu EU projekta Underwater Muse, kao i materijal pronađen pri ranijim istraživanjima te iz podmorja, a sakupili su ga ronioci Neven Lete i Ivica Svilan. Arheološko nalazište Resnik nalazi se pored Kaštel Štafilića, većim dijelom na prostoru današnjeg hotelskog naselja uz ušće potoka Resnik.

Ivanka Kamenjarin iz Muzeja grada Kaštela govorila je detaljnije o izložbenom postavu.

- Riječ je o važnom projektu istraživanja podvodne baštine Jadrana, a donosi, odnosno sažima i prikazuje tri glavna vremenska i kulturna razdoblja koja su pronađena u podmorju Resnika. Tu su prije svega ostaci neolitskog naselja, utvrđenog naselja s pristaništem iz 2. -1 st pr. Kr, kao i rimskog pristaništa.

Potom su prezentirani nalazi iz vremena 2.-1. stoljeća prije Krista, iz doba postojanja naselja Sikuli. To je naselje bilo povezano s Tragurijem i Issom, grčkom kolonijom koju su osnovali Sirakužani, kazala je Kamenjarin, koja je jedna od autorica izložbe uz Anamariju Bralić, Ivanku Kamenjarin, Matu Paricu, Dajanu Popović-Dageta i Ivana Šutu.

Dio izložbe čini virtualna rekonstrukcija sve tri faze naseljavanja Resnika koje je izradila zagrebačka tvrtka Novena, a koje se mogu pogledati preko VR naočala Oculus 2 i digitalnog totema. Za likovni postav zaslužni su Anamarija Bralić, Ante Jureškin, Ivanka Kamenjarin, Ivan Šuta i Dominik Žanić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter