MOTOVUN

FOTO / Za igru na rog ne treba nikoga pozivati, igrači dolaze sami: ALEN MELON POBJEDNIK JE IGRE NA ROG

Drugo mjesto s jednakim brojem bodova podijelili su Senad Pergar i Denis Handjal. Melonu je uz prestižnu titulu, u trajno vlasništvo pripao rog, svoje je suigrače zauzvrat morao počastiti pićem, a ime mu je upisano u knjigu koju je pažljivo vodio zapisničar natjecanja Željko Šćulac

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO


Alen Melon pobjednik je tradicijske pusne igre na rog koja se na Pepelnicu ili Čistu srijedu, prvi dan korizme, održala u Motovunu. Drugo mjesto s jednakim brojem bodova podijelili su Senad Pergar i Denis Handjal. Melonu je uz prestižnu titulu, u trajno vlasništvo pripao rog, svoje je suigrače zauzvrat morao počastiti pićem, a ime mu je upisano u knjigu koju je pažljivo vodio zapisničar natjecanja Željko Šćulac. Uz njega u sastavu tročlane komisije bili su Senad Pergar i Igor Kotiga.

Više od 30 natjecatelja

Drevna igra bacanja roga na Pepelnicu, u Istri se očuvala jedino u Motovunu i Buzetu.

Na početku igre prvi rog bacio je prošlogodišnji pobjednik Marko Fakin. Sveukupno je sudjelovao 31 igrač. Pravila su jednostavna, natjecatelj baci volovski rog, a ostali svoje drvene palice nastoje dobaciti što bliže rogu. Pobjednik je onaj kojem to na cijeloj dužini staze, od gornjeg groblja do raskrižja na Kanalu, najviše puta pođe za rukom. Prije nego što baci palicu, igrač, najčešće po izmišljenom duhovitom nadimku, pozove sljedećeg bacača, primjerice vinar, najbolja freza, najbolji majstor… Cilj je raspoložiti i nasmijati veselu mušku družinu.

Zajednička fotografija svih ovogodišnjih igrača (Foto: TZO Motovun)

Nekoć se skupljala kotizacija, a od prikupljenog se iznosa na kraju priredilo slavlje. Večeru sada plaća Općina Motovun kako bi time podržala očuvanje tradicije. Željko Šćulac, koji je vodio natjecanje i glavni je u organizaciji igre na rog, sa svojih 69 godina ujedno i najstariji igrač, kaže kako se Pepelnica u Motovunu čeka s nestrpljenjem. Za igru na rog ne treba nikoga pozivati, igrači dolaze sami. Nekoliko obitelji ove je godine počastilo igrače, pripremilo im kuhana jaja, slane srdele, sir…, pa su na pola puta malo pregrizli i okrijepljeni nastavili dalje.

Igra stara nekoliko stoljeća

Najstariji Motovunci sjećaju se igre na rog još od prije Drugog svjetskog rata i kažu da se uvijek igrala na Pepelnicu, a moguće joj je i nekoliko stoljeća. Prema narodnoj predaji, prenio nam je Šćulac, u Motovunskoj šumi našli su se mještani Motovuna i Buzeta i čekali geometra radi razgraničenja zemljišta između dva komuna. Čekajući, našli su volovski rog u šumi i nekoliko drvenih palica te ih počeli bacati. U novijoj se povijesti u nekoliko navrata pauziralo, a igra na rog ponovo je obnovljena 1981. godine otkada se održava u kontinuitetu, izuzev prošle godine kada je izostala zbog epidemijskih mjera u vrijeme pandemije koronavirusa.

Pobjednik Alen Melon (Foto: TZO Motovun)

- Igra na rog u Motovunu i Kolejani u Kaldiru, dva su svakako najvrjednija tradicijska običaja koja Motovun i Motovunština njeguju. Igra na rog ima dugogodišnji kontinuitet i predstavlja očuvanje tradicije, ali također i priliku da se Motovunci međusobno druže, tih nekoliko sati jednom godišnje provedu zajedno, a onda po završetku igre okupe i na tradicionalnoj večeri u restoranu Conviva, poznatijem kao Cotić, u Motovunu kojom igrače igre na rog časti Općina Motovun.

Motovunska igra na rog (Foto: TZO Motovun)

Vrijedna je to tradicija koja možda nema toliko direktnu turističku funkciju, ali prema reakcijama na društvenim mrežama, ljudi jako dobro reagiraju na očuvanje starih običaja. Odmah po završetku igre, na Instagram profilu Visit Motovun objavili smo nekoliko 'storya'. Nikada niti jedan nije pregledan toliko puta kao ovi s ovogodišnje igre na rog što pokazuje koliko je ljudima stalo do tradicije, izjavio je direktor Turističke zajednice Motovuna David Matković. Posebno veseli, dodao je, da se u igru na rog uključuje sve više mladih što je garancija da će se ta tradicija nastaviti.

Veteran 69-godišnji Željko Šćulac (Foto: TZO Motovun)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter