drevna igra

Alen Melon dobio rog u trajno vlasništvo

| Autor: Gordana Čalić Šverko
Alen Melon, ovogodišnji pobjednik igre na rog (Foto: TZ Motovun)

Alen Melon, ovogodišnji pobjednik igre na rog (Foto: TZ Motovun)


U Motovunu se na prvi dan korizme već desetljećima održava drevna igra na rog. Za nju su potrebni samo volovski rog i drveni štapovi, dobra volja i želja za očuvanje tradicije te igrači koje nije potrebno posebno pozivati, već dolaze sami.

Pravila su jednostavna, natjecatelj baci volovski rog, a ostali svoje drvene štapove nastoje baciti što bliže njemu. Pobjednik je onaj kojem to duž staze, od vrha do podnožja Motovuna, najviše puta pođe za rukom.

(Foto: TZ Motovun)Svi ovogodišnji sudionici (Foto: TZ Motovun)

Čekajući geometra...

Ove godine uspjelo je to Alenu Melonu koji je, uz prestižnu titulu, dobio rog u trajno vlasništvo i pridodao ga svojoj kolekciji, jer ovo nije prvi put da je pobijedio. Svoje je suigrače zauzvrat počastio pićem, a ime mu je upisano u knjigu koju je vodio zapisničar natjecanja Željko Šćulac. Uz njega u sastavu tročlane komisije bili su Vedran Šćulac i Igor Kotiga.

- Igra na ruh znači mi puno, živi se za taj dan, prenio je 71-godišnji Željko Šćulac, glavni u organizaciji igre na rog, ujedno i najstariji igrač. Na rog igra od 1984. godine i sa zadovoljstvom ističe da je sve više mladih koji su jamstvo da će se ova hvalevrijedna tradicija sačuvati.

Na početku igre, u kojoj su sudjelovala dvadeset i tri igrača, prvi rog bacio je prošlogodišnji pobjednik Vedran Šćulac. Prije nego što baci palicu, igrač, najčešće po izmišljenom šaljivom nadimku, pozove sljedećeg bacača kako bi raspoložio i nasmijao suigrače.

Najstariji Motovunci sjećaju se igre na rog još od prije Drugog svjetskog rata. Prema narodnoj predaji, u Motovunskoj šumi, prilikom određivanja granica svojih komuna okupili su se mještani Motovuna i Buzeta. Čekajući geometra, našli su volovski rog i nekoliko drvenih palica te ih počeli bacati.

(Foto: TZ Motovun)(Foto: TZ Motovun)

U novijoj se povijesti u nekoliko navrata pauziralo, a igra na rog ponovno je obnovljena 1981. godine, otkad se održava u kontinuitetu, izuzev jedne godine kada je izostala zbog epidemijskih mjera u vrijeme pandemije koronavirusa.

Nove generacije

- Igra na rog starinska je igra čija tradicija u Motovunu seže daleko u prošlost i iznimno nas veseli što se igrači rado i bez posebnog poziva odazivaju. Većinu igrača čine mlađe generacije, a svake se godine priključuju i oni najmlađi, tako da je svijetla budućnost ove prekrasne tradicijske igre zajamčena. Osim samog natjecateljskog duha, igru krasi i zajedništvo, tako da je ovo tradicionalno okupljanje na Pepelnicu svojevrsna prilika da se Motovunci podruže, a nakon završetka same igre zabava i druženje nastavljaju se uz zajedničku večeru koju osigurava Općina Motovun. Zahvalni smo svima koji na ovaj način sudjeluju u očuvanju tradicije motovunskog kraja, a posebna zahvala ide Željku Šćulcu, koji već niz godina vodi organizaciju ovog drevnog natjecanja, poručio je direktor Turističke zajednice Motovuna David Matković.

(Foto: TZ Motovun)(Foto: TZ Motovun)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter