LABIN

Vodovod ostvario gubitak od 3,7 milijuna kuna, ali izvješće prošlo: KVALITETNA VODA IZ KOŽLJAKA VIŠE ĆE SE UKLJUČITI U VODOOPSKRBNI SUSTAV LABINŠTINE

Voda iz Kožljaka se ne planira pakirati i prodavati, već planiramo veću angažiranost u vodoopskrbom sustavu upotrebe izvora Kožljak, pogotovo u jesenskim i zimskim mjesecima, kazao je direktor Vodovoda Alen Golja * S tvrtkom 1. maj obavljaju službu nabave, a uspostavljen je sustav praćenja rada djelatnika i novi sustav nagrađivanja

| Autor: Branko BIOČIĆ
Na izvoru Kožljak (Arhiva)

Na izvoru Kožljak (Arhiva)


- U prošloj godini bili smo suočeni s pandemijom, zatvorenim restoranima i hotelima, a uz kvalitetu pitke vode bilo je najvažnije sačuvati zdravlje. Iz tih razloga smanjeni su prihodi domaćinstava i privrede. Ostvarena su 22,4 milijuna kuna prihoda poslovanja, što je za 15 posto manje u odnosu na prethodnu godinu, kazao je direktor Vodovoda Labin, Alen Golja, na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća podnoseći izvještaju o poslovanju.

Troškovi poslovanja rasli su i veći su nego što su bili u 2019., pa je ovim izvještajem zabilježen manjak u poslovanju od 3,7 milijuna kuna, međutim, likvidnost tvrtke je održana. S tvrtkom 1. maj obavljaju službu nabave, a uspostavljen je sustav praćenja rada djelatnika i novi sustav nagrađivanja.

Pogrešna tehnologija dezinfekcije

Izvješće o poslovanju dobilo je pozitivne ocjene vijećnika pa je Tanja Pejić (Demokrati) priznala ambicioznost uprave u rokovima, a njezin stranački kolega Mladen Bastijanić koji je često bio kritičan prema bivšem direktoru zadovoljno je istaknuo da će prvi put glasati za izvješće o poslovanju, iako je u minusu. Smatra da su dosadašnje uprave prikazivale lažno stanje.

- Vodovod Labin je odavno u "minusu" i to počevši od 2004./2005. godine kad je uprava Vodovoda "muljala" sa stranim investitorom o prodaji naše najbolje vode iz izvora Kožljak za punionicu vode. Vodovod je u minusu i što je trošio naše pare za projekte koji nikad nisu realizirani kao što su pročistači u Raši i Krapnu, zato što je preko 22 milijuna kuna naših "para" dao IVS-u, a od njega nije izričito tražio da se ta sredstva ulože u ciljanu zaštitu izvorišta pitke vode Fonte Gaja i Kokoti koji svakim danom sve više propadaju zbog utjecaja fekalnih voda, kazao je Bastijanić.

Napomenuo je da javnost ne zna gdje je utrošeno preko 11 milijuna koja su se od 2014. godine odvajala za razvoj odvodnje. "Vodovod Labin je u centru grada izgradio upojni bunar za fekalne vode koji je preljevao, a fekalne vode su iz tog bunara usmrtile domaće životinje", nastavio je Bastijanić. Po njegovu mišljenju prije nekoliko godina Vodovod je odabrao pogrešnu tehnologiju dezinfekcije klor dioksidom koja nije primjerena labinskoj vodi. Pohvalio je novog direktora zbog stavljanja naglaska na zadovoljstvo radnika, te naglasio da Vodovod Labin mora ostati samostalan.

Špina kod Doma zdravlja

Upitao je direktora Golju kada će nastaviti realizaciju projekta "Javne špine s vodom iz izvora Kožljak" nakon što se ove godine jedna takva otvorila kod labinskog Doma zdravlja. Katarina Filipović (SDP) je pitala da li je Vodovod planirao vodu iz Kožljaka pakirati i prodavati te hoće li se projekt Aglomeracije Raša-Labin-Rabac predstaviti na vijeću.

- Voda iz Kožljaka se ne planira pakirati i prodavati, već planiramo veću angažiranost u vodoopskrbom sustavu upotrebe izvora Kožljak, pogotovo u jesenskim i zimskim mjesecima. Projektom kojeg želimo započeti planira se da visokokvalitetna sirova voda bude dostupna većem dijelu građanima Labinštine, odgovorio je Golja.

- Projekt Aglomeracije je sada u fazi projektiranja. Definirane su sve trase u zonama obuhvata, odgovorio je Golja.

Dodao je da se izradila nova varijanta studije koja je dostupna na internetskim stranicama Vodova, ali da će se projekt prezentirati i na Gradskom vijeću. Vijećnica Pejić smatra da bi se prije redefiniranja kolektivnog ugovora trebalo konzultirati druge gradske tvrtke. Što misli poduzeti s obzirom na to da u izvješću stoji da je većina rukovoditelja dosta suzdržana za implementaciju novina. Također ju je zanimalo koji je Goljin stav o objedinjavanju istarskih vodovoda.

Vodoopskrbna mreže "Visoke zone"

- Kolektivni ugovori će se mijenjati. Sada smo u fazi zajedničke analize kolektivnog ugovora Vodovoda i 1. maja. Jedan od većih izazova bit će na koji način iznaći dodatna sredstva za plaće s obzirom da su ljudski potencijali jedan od najvažnijih segmenta poduzeća. Ne možemo očekivati da ćemo imati kvalitetnu radnu snagu ukoliko nismo konkurentni na tržištu, kazao je Golja. "Naravno da uvijek ima jedan manji dio koji pruža neki vid otpora, ali to je normalno. Svi se mi pomalo bojimo promjena, ali s vremenom se i ti ljudi prilagode. Važno je da nova organizacija daje pozitivne učinke na poslovne procese i u konačnosti da ima pozitivni financijski efekt", nastavio je odgovarati.

- S obzirom da sam na prijašnjim poslovima koje sam obavljao u privatnom sektoru sudjelovao u spajanju velikih poduzeća u zajedničku firmu, imam pozitivno iskustvo. Takva spajanja mogu donijeti puno benefita za vlasnike i za krajnjeg korisnika po pitanju cijene i kvalitete. U tom slučaju to podržavam, međutim to moraju pokazati kalkulacije. Ukoliko kalkulacije to ne pokažu onda bi radije bio za soluciju da i dalje ostanu tri poduzeća, rekao je direktor labinskog Vodovoda.

Najavio je da će sljedeća javna špina biti postavljena do kraja godine na području autobusnog kolodvora. Najavio je nastavak investicija, izgradnju vodoopskrbne mreže na veoma zahtjevnom području "Visoke zone Grada Labina" koja je ušla u projekt Aglomeracije, a čija će studija izvodljivosti biti dovršena i poboljšana u svojoj čak 14-toj verziji. Do lipnja iduće godine sve bi trebalo biti spremno za projekt i prvu lokacijsku dozvolu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter