(Snimio Milivoj Mijošek)
Više od dvadeset godina posljednja svibanjska nedjelja u Istri tradicionalno je bila rezervirana za „Wine day - Dan otvorenih vinskih podruma“, sve do prošlogodišnje pojave pandemije koja je onemogućila organizaciju velikih i malih manifestacija svugdje u svijetu, pa tako i ove, kao i brojne druge u Istri. No, omiljeni istarski eno-event ipak se vraća i to na radost svih ljubitelja dobre vinske kapljice.
Ovogodišnje, 21. izdanje Wine daya - Dana otvorenih vinskih podruma održat će se 30. svibnja od 10 do 19 sati na području cijele Istre i uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Svi željni putovanja vinskim cestama, degustacija najboljih vina po šarmantnim mjestima diljem Istre su više nego dobrodošli.
Svoja će vrata posjetiteljima širom otvoriti 57 vinarija iz šest istarskih klastera: Sjeverne Istre (s najvećim udjelom vinarija), Poreštine, Središnje Istre, Istočne Istre, Rovinjštine i Južne Istre.
Tijekom najavljenog hedonističkog doživljaja nudit će se mahom najpoznatije sorte vina, od Istarske malvazije, Terana, Muškata, Merlota, Cabernet Sauvignona do odličnih kupaža i brojnih drugih kao i pobjednička vina s posljednje 27. izložbe Vinistra, nedvojbeno za svakog po nešto. Istovremeno, prilika je to za zaviriti u atraktivne i autentične vinarije, unikatne kušaonice i obiteljska imanja u kojima će goste dočekati ljubazni domaćini, uz ugodne vinske priče i degustacije, ali i mogućnosti kupnje vrhunskih butelja. Ove godine četiri će vinarije pored vina, posjetiteljima nuditi i žestice iz vlastite proizvodnje, a dvoje proizvođača isključivo jaka alkoholna pića.
Također, među 57 vinarija koje sudjeluju u vinskom eventu, sedam vinskih podruma naplaćivat će degustaciju - po tri vinarije s područja sjeverne Istre i Poreštine te jedna s područja Rovinja.
Zbog epidemioloških mjera broj mjesta u vinskim podrumima je ograničen, a maske su obavezne. Kako bi osigurali pridržavanje propisanih epidemioloških mjera, prema preporuci Stožera civilne zaštite Istarske županije, organizatori su uvjetovali da posjetitelji unaprijed najave i rezerviraju termin posjete jer ih u suprotnom, bez potvrđene rezervacije, domaćin ima pravo odbiti. (GI)