Povratak atraktivne vinske manifestacije

EN PRIMEUR: Na premijernom kušanju mladih malvazija više od 50 istarskih vinara

| Autor: Glas Istre
Arhiva G. I.

Arhiva G. I.


Nakon godinu dana pauze, u zagrebački hotel Esplanade ponovo se vraća jedna od najatraktivnijih vinskih manifestacija – premijerno kušanje mladih malvazija, žlahtina i autohtonih sorata bregovite Hrvatske, poznatije kao En primeur. Ove godine 2. ožujka u Zagreb stiže više od 50 istarskih vinara, među njima poznata imena, ali i neke nove nade. Tradicionalno će im se pridružiti dvadesetak kolega, članova Udruge vinara i vinogradara Bregovite Hrvatske i nekoliko proizvođača žlahtine.

Vlasnici restorana, vinoteka, cafe barova, distributeri, hotelijeri, vinski kritičari, novinari na desetom En primeuru kušat će vina u ranoj fazi, dok su još u bačvama, i odabrati ona koja im se najviše sviđaju. Kao predvodnik novih trendova na vinskoj sceni Udruga vinara i vinogradara Istre Vinistra prvi En primeur mladih malvazija u Zagrebu organizirala je još 2012., po uzoru na kušanje novih berbi u Francuskoj.

- I ove je godine degustacija podijeljena u dva dijela. Od 13 do 16 sati rezervirana je za profesionalce, a od 16 do 19 sati za širu javnost i ljubitelje vina, no isključivo uz prethodnu prijavu na web stranicu Vinistre. Kako bi za jubilarni En primeur sve bilo u skladu s epidemiološkim mjerama, izlagači će biti podijeljeni u više dvorana te će se poštivati propisani epidemiološki razmak, naglasio je predsjednik Vinistre Nikola Benvenuti, te najavio mlada vina iznimnog potencijala.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter