VRUĆA TEMA

UKIDANJE GRADOVA I OPĆINA U ISTRI: Donosimo zajednički odgovor svih IDS-ovih gradonačelnika, načelnika i župana: "Postojeće stanje je neodrživo. Nije nam trebao koronavirus da bi to shvatili, nego zdrav razum!"

| Autor: Glas Istre

Ono što možemo sa sigurnošću reći je da su nam prijedlozi koji Istru brišu kao samostalnu jedinicu, zvali je mi županija ili regija, te je dovode u podređeni položaj, potpuno neprihvatljivi. Planovi da Istra postane nekakav Zapadni Kvarner uvijek su izazivali veliki otpor Istrijana i nadamo se da nikom neće pasti na pamet da se bavi takvom vrstom provokacije

Ista pitanja o teritorijalnom preustroju uputili smo svim IDS-ovim istarskim gradonačelnicima i istarskom županu Fabriziu Radinu. Umjesto pojedinačnih odgovora gradonačelnika stigao je zajednički odgovor župana i svih devet gradonačelnika- Pule, Rovinja, Poreča, Buja, Vodnjana, Pazina, Buzeta, Labina i Novigrada. Njihov odgovor prenosimo u cijelosti.

"Decentralizacija i potreba da se u Hrvatskoj stvari promijene, a ovlasti i odgovornosti raspodijele između centralne države i lokalnih razina, nešto je o čemu IDS posljednjih 30 godina jedini govori i na čemu jedini inzistira. To, naravno, uključuje i planiranje optimalnog teritorijalnog ustroja. Sve ostale političke stranke se na tu temu osvrnu u pravilu jedanput u četiri godine - pred izbore - i na to onda ekspresno zaborave.

Postojeće stanje je neodrživo i na to IDS upozorava već 30 godina. Nije nam trebao koronavirus da bi to shvatili, nego zdrav razum. Hrvatska je najcentraliziranija zemlja u Europi nakon Grčke. Sve najrazvijenije zemlje u Europi imaju jednu zajedničku karakteristiku, a to je da su decentralizirane i da su velika prava i obaveze spuštene na lokalnu razinu. U Hrvatskoj je situacija dijametralno suprotna. Od 10 kuna koje se zarade u Istri, u Istri ostaje samo 1. Dakle, dok god u Hrvatskoj 9 od 10 kuna bude završavalo u Zagrebu, Hrvatska jednostavno ne može napraviti značajniji iskorak jer takva centralizirana gospodarska politika nije održiva. Ova izvanredna situacija će, nažalost, pokazati sve ono o čemu godinama govorimo – da je ovakvo centralizirano gospodarstvo tromo, nepokretno i opterećeno državom.

Što se tiče teritorijalnog preustroja, o tome nema smisla razgovarati paušalno nego isključivo na temelju kriterija koji će određivati taj budući ustroj. Tu svakako moraju biti učinkovitost poslovanja, održivost, racionalnost, ekonomsko-financijski kapacitet, dostupnost usluga i uključenosti u procese suodlučivanja.

Isto tako, izuzetno je važna i društveno-kulturna komponenta pa jedan od kriterija eventualnog administrativnog prekrajanja granica mora biti i lokalna specifičnost, odnosno regionalna posebnost pojedinog područja kojeg čine ljudi, njihov identitet i tradicija. Tek kada se postave jasni kriteriji, možemo govoriti kako budući ustroj treba izgledati i procjenjivati konkretne prijedloge.

Ono što možemo sa sigurnošću reći je da su nam prijedlozi koji Istru brišu kao samostalnu jedinicu, zvali je mi županija ili regija, te je dovode u podređeni položaj, potpuno neprihvatljivi. Planovi da Istra postane nekakav Zapadni Kvarner uvijek su izazivali veliki otpor Istrijana i nadamo se da nikom neće pasti na pamet da se bavi takvom vrstom provokacije. Ako je neki dio Hrvatske pokazao da zna i može sam skrbiti o svom razvoju, infrastrukturi i brinuti se o demokratskim standardima u ovih 30 godina samostalnosti, onda je to Istra. Lideri smo po gotovo svim pokazateljima kvalitete života, uvjeta za poslovanje gospodarstva i civilizacijskim standardima. U konačnici i situacija s koronavirusom je pokazala da Istra može jako dobro upravljati čak i izvanrednim situacijama i da smo i ovoga puta u mnogočemu, od pravovremenih odluka do organizacije života, bili korak ispred!"

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter