ERASMUS+ MEĐUNARODNA MOBILNOST STUDENATA

Učenici iz Rovinja Njemačke, Španjolske i Litve učilo o osnivanju tvrtke

| Autor: Aleta BRATTONI
Erasmus projekt u rovinjskoj školi "Zvane Črnje"

Erasmus projekt u rovinjskoj školi "Zvane Črnje"


Srednja škola Zvane Črnje iz Rovinja prošlog je tjedna bila domaćin 1. Međunarodne mobilnosti studenata unutar projekta SIFEC programa Erasmus+ Europske unije, u trajanju od pet dana.

Uz rovinjsku srednju školu Zvane Črnje, u projektu su sudjelovale i škole iz Münchena, Španjolske te gimnazija iz Litve. Težište radionica u sklopu navedenog projekta bilo je poduzetničko ponašanje i financijska pismenost pa je tako šezdesetak učenika uz nadzor petnaest profesora, pokušalo odgovoriti kako pokrenuti međunarodnu tvrtku, ima li smisla studirati i raditi u inozemstvu te kako zamišljaju školu budućnosti, a do odgovora su dolazili u međunarodnim grupama, odnosno timovima, pri čemu su govorili engleskim jezikom.

- Erasmus suradnjom škola dobiva pristup EU sredstvima i fondovima kojima može popraviti i obogatiti obrazovni proces, razmjenu iskustava i dobre prakse s kolegama iz drugih škola koja mogu biti neprocjenjiva te sagledavanje vlastitog rada kroz prizmu međunarodnog iskustva. Učenici imaju jedinstvenu priliku raditi u multinacionalnom, multijezičnom i multikulturalnom okruženju te priliku da se usporede sa svojim vršnjacima iz EU-a, što pomaže porastu samopouzdanja i samopoštovanja, izjavio je koordinator projekta SIFEC za Hrvatsku, inače profesor SŠ Zvane Črnje Srečko Oštir. Dodao je kako je projektom zamišljeno pripremiti škole za izazove budućnosti kroz razmjenu dobre prakse u interkurikularnim izvannastavnim aktivnostima. S obzirom na još uvijek aktualnu temu odlaska mladih iz zemlje, upravo je to bila jedna od tema o kojoj su mladi na radionicama "razglabali". Prema rezultatima, odnosno odgovoru do kojeg su došli možemo zaključiti kako mladi žele otići u inozemstvo da bi stekli nova znanja, ali je većina shvatila kako je vratiti se kući s novim znanjima najbolje rješenje.

Projektom je obuhvaćeno 25 rovinjskih učenika, dok je 60-ak njih s projektom bilo upoznato i pružalo informatičku i drugu pomoć.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter