Šator se za posjetitelje otvara u12 sati, a degustacije, druženje uz glazbu s Mistral bendom i mogućnost kupnje raznih proizvoda predviđeni su do 20 sati, no tu zabavi i druženju nije kraj, jer tada na scenu dolazi popularni Remix Band
(foto David Matković)
U Motovunu, srednjovjekovnom gradiću s pogledom na obronke prekrivene vinogradima u jesenskom izdanju, tartufima bogatu Motovunsku šumu te rijeku Mirnu, u subotu se održava Festival terana i tartufa koji će u svom jedanaestom izdanju okupiti brojne izlagače i posjetiteljima nuditi degustacije terana, tartufa i raznih proizvoda na bazi tih dvaju enogastronomskih dragulja.
Teran je, kaže direktor motovunske Turističke zajednice David Matković, stara istarska sorta koja je prije stotinjak godina dominirala istarskim poluotokom, a prvi se put spominje prije više 600 godina. Autohtono istarsko vino, zbog jakog i robusnog okusa najbolje prija uz pršut, sir i jela na bazi mesa i divljači, a svojom rubinsko crvenom bojom kao da se sljubljuje s jesenskim bojama Istre. Uz teran, ravnopravna je zvijezda festivala i tartuf, podzemno istarsko blago bez kojeg bi današnja gurmanska kuhinja bila nezamisliva.
- Povezujemo dva izuzetno važna gourmet proizvoda za cjelokupnu destinaciju. Dobro je poznat značaj tartufa za Motovun i cijelu zonu tartufa, a teran je nešto čime se posebno ponosimo. Kolik smo ponosni na teran, dovoljno govori činjenica da smo mu posvetili tri jesenska vikenda za redom. Imali smo Teran off road, zatim Teran Wine & Walk, i sada imamo Festival terana i tartufa. Specifično je i to da je termin održavanja festivala u drugoj polovici listopada zapravo vrijeme kada su i teran i bijeli tartuf na svom vrhuncu tako da ih promoviramo u razdoblju kada imaju najbolja svojstva, reći će Matković.
Festival terana i tartufa na jednom mjestu okuplja istarske vinare, proizvođače terana, koji mu žele odati značaj koji zaslužuje. Tvrtke koje se bave otkupom tartufa se na festivalu predstavljaju s najboljim primjercima tartufa i raznim proizvodima na bazi tartufa iz svog asortimana.
Šator na glavnom motovunskom trgu, za posjetitelje se otvara u subotu u12 sati, a degustacije, druženje uz glazbu s Mistral bendom i mogućnost kupnje raznih proizvoda su predviđeni do 20 sati, no tu zabavi i druženju nije kraj, jer tada na scenu dolazi popularni Remix Band. Program vodi Borna Šmer.
U ponudi festivala su i tradicionalne istarske tjestenine, fuži i pljukanci s umakom na bazi tartufa ili na bazi divljači i terana, a za pripremu slasnih jela su zaduženi iskusni i profesionalni kuhari.
Osim proizvoda na bazi terana i tartufa, na festivalu svoje proizvode nude izlagači meda, maslinovog ulja, suhomesnatih proizvoda, čokolade, sira, voća i raznih slastica na bazi terana ili tartufa.
Od 14 do 17 sati će se u kulturno-edukativnom centru boutique hotela "Kaštel" održavati radionice za djecu i to radionica izrade tjestenine te likovna radionica slikanja u vinorel tehnici, gdje se umjesto umjetnih boja za slikanje koristi teran.
Proglašenje najvećeg tartufa festivala je na rasporedu u 15 sati, a u 18.30 sati nastup je Limene glazbe Zajednice Talijana iz Buja. Program se odvija u šatoru pa bojazni od kiše nema. Organizatori subotnjeg festivala su Turistička zajednica općine Motovun i Općina Motovun, uz podršku Turističke zajednice Istarske županije.