Jesen u Motovunu

Bijeli tartuf i teran su glavni motivi dolaska na motovunsko brdo

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimio Merlo De Graia)

(Snimio Merlo De Graia)


Motovunu je jesen najdraže doba godine.

- Još uvijek ima puno posjetitelja, boje u prirodi sve su ljepše, temperature nešto niže. Zbilja je živo. Počela je sezona istarskog bijelog tartufa koji je glavni gastro motiv jesenjih dolaska na motovunsko brdo, što se vidi i po restoranima. Sada je za ugostiteljstvo najslađi dio godine. U tijeku je i berba grožđa, a vinoljupci i ljubitelji prirode, njih petstotinjak, već su na svom kalendaru zaokružili 30. rujna i prijavili se na drugo izdanje Teran Wine & Walk avanture Motovunom gdje ih čeka inspirativna šetnja, vrhunski istarski vinari, lokalni proizvođači i ugostitelji na okrjepnim stanicama, kaže direktor Turističke zajednice općine Motovun David Matković.

Lani 500 sudionika

Prijave za Teran Wine & Walk idu odlično, u Motovunu su, ističe Matković, blizu popunjavanja svih slobodnih mjesta. Ostavljaju si prostora još nekoliko dana, a onda ih zatvaraju.

- Veseli nas ovako dobar interes za drugo izdanje vinske manifestacije, iako se već u prvoj godini pokazalo da interes za takvim događanjima u Motovunu postoji i da se ne treba bojati za odaziv.

(Snimio Merlo De Graia)(Snimio Merlo De Graia)

Prošlogodišnja premijerna vinska manifestacija koja je obilježila i priključenje Motovuna klasteru Sjeverozapadne Istre, uz Grožnjan i Oprtalj, privukla je gotovo petsto eno-gastro entuzijasta iz Hrvatske i Slovenije, pa čak i iz Finske. Na pitanje što takav klasterski proizvod znači za vinsku regiju poput Motovuna, Matković napominje da je to je jedan događaj koji dodatno promovira motovunske vinare i u čijem je fokusu teran kao sorta koja najbolje rezultate daje upravo na Motovunštini. Na 32 četvorna kilometra čak je osam vinarija s kojima motovunski TZ surađuje primarno na vinskim manifestacijama kao što su Wine Garden, Teran Wine & Walk, ali i Festival terana i tartufa koji će ove godine prvi put biti održan u dvodnevnom izdanju.

- Ove su godine vinari s Teran Wine & Walk staze osvojili 19 medalja na Decanteru, što govori da kontinuirano podižu kvalitetu, a ono što dodatno veseli je da ovakva odličja dolaze upravo za teran. Dodatan značaj teranu daje i to što su šampioni Vinistre i u kategoriji zrelog terana i mladog terana, bile motovunske vinarije, za zreli teran Benvenuti, a mladi teran Fakin, tako da je to zbilja još jedna potvrda da je Motovunština zemlja terana, istaknut će Matković.

(Snimio Merlo De Graia)(Snimio Merlo De Graia)

Berba terana privodit će se kraju upravo u vrijeme održavanja Teran Wine & Walka, tako da bi te zadnje rujanske subote trebalo biti još uvijek berača, odnosno grozdova terana u vinogradima, što daje dodatnu draž. Dobar dio onih koji dolaze na tu manifestaciju dolazi z kontinentalne Hrvatske i iz Slovenije, ostaju na smještaju te nakon wine & walka obilaze motovunske vinarije i restorane, tako da je zbilja riječ o događaju koji produžuje turističku sezonu i daje dodatni sadržaj u posezoni.

Sedam stanica

Teran Wine & Walk, manifestacija klastera Sjeverozapadne Istre koji se održava kao treća ekstenzija tradicionalnog Istria Wine & Walka, uz Istria Wine & Walk by the Sea te Muškat Wine & Walk, obuhvatit će sedam okrijepnih stanica, bogatu ponudu terana, ali i selekciju malvazija, muškata i cabernet sauvignona lokalnih vinara: Novaka, Fakina, Valente, Fachina, Bertoše, Benvenutija, Tomaza i Roxanicha. Na okrijepnim stanicama nudit će se delicije koje će pripremiti lokalni ugostitelji.

(Snimio Merlo De Graia)(Snimio Merlo De Graia)

Staza dugačka 12 kilometara gotovo u cijelosti prolazi kroz vinograde i s nje se pruža prekrasan pogled na Motovun. Start i cilj je Winery & Design Hotel Roxanich. Put vodi prema legendarnoj Parenzani, nekad uskotračnoj pruzi dugačkoj 123 kilometra koja je povezivala Trst i Poreč, a danas jednoj od najpopularnijih bike & trail staza u ovom dijelu Europe. Posebna atrakcija prolazak je kroz tunel Motovun, najduži na cijeloj trasi Parenzane, a potom se puteljcima kroz vinograde dolazi u selo Bataji. Kroz vinograde nastavlja se do vrha Monte Šandrin i treće stanice, potom slijedi spust u Brkač.

Staza prolazi pored crkvice Sv. Pankracija iz 1942. godine, sagrađene na mjestu starije iz 15. stoljeća. Slijedi povratak na Parenzanu te do mjesta Rodeli, odakle put vodi prema vrhu brda Šublenta kroz šumske predjele kojim dominira crkvica Rođenja Blažene Djevice Marije podignuta u 17. stoljeću na mjestu nekadašnje benediktinske opatije, a postom se staza spušta natrag prema Motovunu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter