Tartuf kapitalac težak je 385 grama

Motovun je proteklog vikenda bio domaćin dvodnevnog Festivala terana i tartufa

| Autor: Gordana Čalić Šverko
Tartuf kapitalac bio je težak 385 grama (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Tartuf kapitalac bio je težak 385 grama (Snimila Gordana Čalić Šverko)


U jeku sezone istarskog bijelog tartufa, i Motovun, gradić na brdu s pogledom na vinograde i Motovunsku šumu, živi u znaku najskuplje podzemne gljive na svijetu. Proteklog vikenda prvi je put održani dvodnevno izdanje 12. Festivala terana i tartufa.

U sajamskom šatoru na motovunskom trgu koji je okupio dvadesetak izlagača posjetitelji su mogli degustirati teran, tartufe i razne proizvode na bazi tih dvaju enogastronomskih dragulja koja su proslavila Motovun kao prestižnu vinsku i tartufarsku destinaciju.

Vrijednost 1.500 eura

Osim proizvoda na bazi terana i tartufa, u festivalskoj ponudi bili su i med, maslinovo ulje, suhomesnati proizvodi, čokolade, sirevi, razne slastice.... Posjetitelji su mogli kušati i ukusna jela na bazi crnih i bijelih tartufa te divljači i terana, za čiju su pripremu bili zaduženi iskusni i profesionalni kuhari.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)U sajamskom šatoru bilo je dvadesetak izlagača (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Festivalska atrakcija bilo je vaganje i proglašenje najvećeg istarskog bijelog tartufa dvanaestog izdanja Festivala terana i tartufa. Ta je laskava titula pripala 385 grama teškom primjerku tvrtke Natura tartufi iz Buzeta.

Kada je pronađen na području Motovunske šume, tartuf je težio 404 grama i njegova je vrijednost bila oko 1.500 eura, jer ekstra primjerci postižu posebne cijene, pregovaraju se izravno s kupcima, a vrijednost nije vezana po kilogramu nego po primjerku, izjavio je Marko Puh koji je i lani osvojio ovu nagradu.

- Sezona istarskog bijelog tartufa dobro je počela što se tiče količine, međutim kvalitativno lošije nego lani zbog visokih temperatura tijekom rujna. Zadnjih se dana kvaliteta popravila tako da tek sada počinjemo pravu sezonu s velikim primjercima i kvalitetnom robom, kazao je Puh.

Na jednom od štandova motovunskog festivala, kilogram bijelog tartufa prve i druge klase prodavao se po cijeni od dvije do tri tisuće eura.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Crni i bijeli tartufi istarski su dragulji (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Udruga tartufara Istra je u svrhu promocije i očuvanja ovog visokovrijednog proizvoda istarskih šuma započela proces zaštite oznake zemljopisnog podrijetla istarskog bijelog tartufa uz potporu Ministarstva poljoprivrede i Istarske županije, a o čemu je tijekom sajamskog vikenda u Motovunu govorio potpredsjednik udruge Ivan Vukadinović. Među vinarima u sajamskom šatoru bio je i 23-godišnji Antonio Tomaz koji je stasao uz oca Klaudija. Prezentirao je rose pjenušac od terana i teran odležan u drvenim bačvama, koji je ponos njihove obiteljske vinarije i najnagrađivanije vino u njihovom podrumu.

Turistička zajednica općine Motovun i Općina Motovun, koji su dvodnevni program organizirali uz podršku Turističke zajednice Istarske županije, omogućili su u suradnji s Udrugom tartufara "Istra" pokazno traženje tartufa. U kulturno - edukativnom centru boutique hotela "Kaštel" održavale su se radionice za djecu, radionica izrade tjestenine te likovna radionica slikanja u vinorel tehnici, gdje se umjesto umjetnih boja za slikanje koristio teran. U zabavnom dijelu programa nastupili su Little Whisper Acoustic Duo, Mistral band i za efektnu završnicu - popularni Mejaši.

Festival terana i tartufa, od začetaka se brendira kao hedonistički festival na kojem se može dobro pojesti i popiti, kupiti, degustirati domaće proizvode, primarno kao festival koji promovira dvije eno gastronomske delicije vrlo značajne za ovu zonu, za lokalnu ekonomiju i koji direktno produžuju turističku sezonu.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Mladi vinar Antonio Tomaz (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Odlična posezona

- Turistička sezona, posebno u rujnu i listopadu, bolja je i od rekordne prošlogodišnje tako da možemo govoriti da je i posezona vrlo uspješna, a događanja koja se odvijaju u ovo doba godine pune smještajne kapacitete. Taj se efekt, kad se popuni Motovun, prelijeva i na okolne destinacije, kazao je direktor motovunskog TZ-a David Matković.

U Motovunu su, dodao je, s obzirom da probijaju led s dvodnevnim konceptom vikend festivala, zadovoljni i s posjećenošću i s reakcijama posjetitelja.

- Smještajni kapaciteti su puno bolje popunjeni nego što bi bili da se sajam održava samo jedan dan. Tijekom vikenda se u Motovunu tražila soba više, uz sve ono zbog čega se Festival terana i tartufa radi to je još jedan pozitivan efekt, još jedan dodatan utjecaj na ekonomiju. Da ne govorimo o ugostiteljstvu jer neki posjetitelji degustiraju hranu u šatoru, a drugi odlaze u restorane i kušaju nešto drugo također na bazi tartufa. To je cijeli lanac događanja koji se odvija oko festivala u Motovunu, prokomentirao je Matković.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Nagradu za najveći tartuf dobio je Marko Puh (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Festival terana i tartufa posjetilo je puno domaćih gostiju, riječko područje je tradicionalno naklonjeno Istri, potom i Slovenaca i Talijana. Možda je primjetan problem prometne odsječenosti prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija jer je državna cesta od raskrižja za Motovuna do Ponte Portona zbog rekonstrukcije zatvorena za promet, a onda kao šećer na kraju, rekao je Matković, došla je dodatna kontrola koju su Slovenci upravo uveli na granici.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter