"Čuvari ušara" uskoro u Buzetu

Građani mogu sudjelovati u monitoringu sove ušare u Istri

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Foto: EU projekt LIKE)

(Foto: EU projekt LIKE)


Uskoro započinje monitoring sove ušare. Javna ustanova Natura Histrica, u suradnji s zagrebačkom udrugom Biom, 10. veljače u Buzetu organizira radionicu "Čuvari ušare" na kojoj će zainteresirani kroz predavanje moći pobliže upoznati ovu sovu te saznati kako, zašto, gdje i kada se provodi monitoring.

Nakon predavanja slijedi terenski dio radionice i monitoring na lokacijama sjeverne Istre. Po povratku u hotel Fontana, prezentacija je rezultata i nastavak druženja. Sudjelovanje na radionici je besplatno, a broj sudionika je ograničen. Prijave su u Javnoj ustanovi Natura Histrica otvorene do 4. veljače.

(Foto: EU projekt LIKE)(Foto: EU projekt LIKE)

Ovo je sedma godina zaredom da se u Istri kontinuirano prati ušara, najveća sova u Europi, s rasponom krila do 170 centimetara.

Za sve koji bi htjeli sudjelovati u ovogodišnjem monitoringu, a ne mogu sudjelovati na radionici u Buzet, udruga Biom organizira edukativni sastanak koji će se održati 2. veljače u 18 sati u prostorijama udruge na adresi Čazmanska 2 u Zagrebu. Na sastanku je moguće sudjelovati i online, i tako naučiti više o velikoj ušari, jednostavnoj metodologiji istraživanja te kako se uključiti u monitoring. Iz udruge Biom pozivaju volontere da im se pridruže na edukativnom sastanku, ali i na terenu.

(Foto: EU projekt LIKE)(Foto: EU projekt LIKE)

Metoda praćenja ušara vrlo je jednostavna i svatko može sudjelovati. Edukacija je kratka, a dovoljno je zapamtiti kako se ušara glasa i pročitati upute za monitoring da se sazna sve potrebno o vrsti. Na terenu je potrebno samo malo strpljenja i koncentracije. Istraživanje ušara provodi se na kraju zime kada su one najaktivnije i kada ih je moguće jasno čuti. Glasanje ušare u blizini prikladne stijene za gniježđenje znači da je ona zauzela svoj teritorij. Bilježenje podatka o prisutnosti ili odsutnosti ušare sav je posao koji volonteri obavljaju.

Sova ušara je 2022. godine odabrana za Pticu godine u Hrvatskoj čime se htjelo dodatno podignula svijest o svim prijetnjama s kojima se susreće te potaknulo širenje volonterske mreže čuvara ove najveće europske sove.

Osluškivanje od zalaska Sunca do mraka

Monitoring sove ušare provodi se tijekom veljače i ožujka na području cijele Hrvatske, a educirani volonteri imaju priliku prikupiti podatke na terenu o rasprostranjenosti i gniježđenju ove vrste te tako doprinijeti njenoj kvalitetnijoj zaštiti. Na lokacije se stiže 30 minuta prije zalaska Sunca, a osluškuje se do trenutka kada se skoro sasvim smrači.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter