(Snimio Milivoj Mijošek)
U svijetu gdje amaro pića desetljećima pripadaju talijanskoj tradiciji i elitnim brendovima, jedan istarski destilat ispisao je povijest. Dottore Amaro, novi proizvod iz male destilerije Sempervivum u Velenikima kraj Poreča, službeno je proglašen najboljim Amaro likerom na svijetu na prestižnom London Spirits Competitionu, jednom od pet najvažnijih svjetskih ocjenjivanja destilata.
- Osjećaj je neopisiv. Nešto što te ispuni na način na koji te ništa drugo ne može ispuniti. Kad bih to usporedio s trenutkom kad sam doktorirao, moram priznati da mi je ovo ipak puno draže. Veće priznanje za sav trud koji je iza nas, kazao nam je Marko Fabić, vlasnik Sempervivuma.
(Snimio Milivoj Mijošek)
Dodaje kako je Dottore Amaro razvijan punih godinu dana, a nastao je povodom 20. obljetnice destilerije.
- Krenuo sam istraživati koje biljke imaju specifične karakteristike kad se maceriraju u alkoholu. Testirao sam preko 50 biljaka, začina i korijena. Na kraju smo se odlučili za kombinaciju u kojoj je 75 posto biljaka s volatilnim mirisima, poput šiške i vrha bora, anisa ili pelina, a 25 posto su korijeni poput encijana i rabarbare, objašnjava Fabić.
Na tržištu se pojavio početkom travnja ove godine, a već je uspio "prešišati" i najjače brendove koji tradicionalno dominiraju u ovoj kategoriji.
- Konkurencija je bila jaka. Amaro ima dugu tradiciju u Italiji, a na ovom natjecanju sudjeluju najbolji brendovi iz cijelog svijeta. Jedan od najpoznatijih je Amaro Sibona. Mi smo s njima imali jednak broj bodova, ali u decimali više i time zauzeli prvo mjesto, istaknuo je Fabić.
Amaro je, kako dodaje, posljednjih godina sve popularnije piće, osobito među mlađim generacijama.
- Trend raste, osobito u SAD-u gdje već imamo neke uzorke na procjeni. Kako je gin bio hit prije nekoliko godina, sada se ta priča događa s amarom. Ono što konzumenti sve više cijene je kvaliteta - piće proizvedeno maceracijom pravih biljaka i korijena, a ne na bazi aroma i ekstrakata, napominje.
Inače, destilerija Sempervivum lani je osvojila i nagradu za najbolji gin na svijetu.
- Na jednom od najjačih svjetskih natjecanja, International Wine and Spirit Competition, bili smo apsolutni šampioni s 97 od 100 bodova. U konkurenciji od 8.700 uzoraka iz cijelog svijeta, naš je gin proglašen titulom World's Best Spirit, prisjeća se Fabić.
(Snimio Milivoj Mijošek)
Unatoč međunarodnim priznanjima, u Hrvatskoj se, kaže, teško probijaju do distributera.
- Mi s preko 150 medalja, više od polovice zlatnih, nismo uspjeli dogovoriti distribuciju ni s jednim distributerom u Hrvatskoj. Toliko su jaki lobiji, domaći i strani, ističe. Za sada se njihovi proizvodi mogu kupiti u trgovinama duž Jadranske obale i uskoro na webshopu destilerije, kao i u samoj destileriji u Velenikima.
Marko Fabić, inače sveučilišni profesor na Tehničkom fakultetu u Rijeci, destilaterstvom se bavi već dvadeset godina iz strasti, a kaže kako mu je to - "u krvi".