Jednoglasno usvojen proračun

"TEŽAK" 32,9 MILIJUNA KUNA" Osim stare škole najveće investicije su cesta u Funtani te odmuljivanje i produbljivanje plaže

| Autor: Slaven BRAJKOVIĆ
Šetnica

Šetnica


Čak 23 točke dnevnoga odradili su vijećnici Općine Funtana na posljednjoj sjednici, od kojih su dvije bile u fokusu njihove rasprave - rebalans proračuna i donošenje novog.

Načelnik općine Mladen Grgeta naglasio je da se jedina značajna izmjena odnosi na kredit kojeg je općina podigla s ciljem rekonstrukcije stare škole u iznosu od 5 milijuna kuna, a koji nije realiziran, jer je općina taj iznos iznašla kroz prodaju parcele u općinskom vlasništvu na kojoj će biti izgrađena benzinska stanica. Svi ostali programi predviđeni u proračunu su uglavnom realizirani uz neosjetno odstupanje, pa su vijećnici rebalans prihvatili jednoglasno.

U nastavku sjednice načelnik Grgeta je predložio proračun za 2022. godinu u iznosu od 32,9 milijuna kuna. Najvažniji prihodi potječu iz poreza na dohodak, komunalne naknade, komunalnog doprinosa, dijela turističke pristojbe koja će biti doznačena od strane Turističke zajednice, nepovratnih sredstava koja će biti dobivena od Ministarstva mora, prometa i infrastukture, pomoći od LAGURA-a Istarski švoj itd.

Nabrojio je i najvažnije programe koji čine rashodnu stranu proračuna kao što je rekonstrukcija stare škole (5 milijuna kuna), izgradnja prometnica u naselju Funtana (2,5 milijuna kuna), nastavak uređenja plaže koja se mora odmuljiti i produbiti (1,8 milijuna kuna), te kapitalna donacija komunalnom poduzeću Puntica za nabavku strojeva i opreme (200 tisuća kuna).

S planiranim sredstvima održat će se postignuti visoki standardi u društvenim djelatnostima u svim oblastima koja se financiraju iz proračuna općine kao što su predškolski i školski odgoj i obrazovanje, kultura, sport, socijalni program, civilno društvo, komunalna infrastruktura i drugo. Proračun za 2022. godinu je jednoglasno prihvaćen, a vijećnici su na kraju izglasali odluku o privremenoj zabrani izvođenja radova na području općine u vremenu od 15. lipnja do 15. rujna.

Vijećnicu Silviju Štifanić (lista Igora Žikovića) zanimalo je u kojoj su fazi radovi na izgradnji benzinske stanice i kada će biti uređena državna cesta od Molindrija do Funtane. Načelnik je odgovorio da je za benzinsku stanicu zatražena građevinska dozvola i da se njeno otvaranje očekuje već u tijeku sezone 2022. godine. Za državnu cestu u fazi su traženja građevinske dozvole, a njeno uređenje očekuje se tek u jesen 2022. godine.

Ivana Prekalj Marinčević (IDS) upitala je kako teku radovi na rekonstrukciji stare škole na što je od načelnika dobila odgovor da radovi teku po planu, a dio u kojem će biti novi prostori Općine biti će useljiv već u tijeku sezone 2022. godine, nakon čega će se nastaviti radovi na ostalim dijelovima zgrade. Andrea Štifanić (lista Igora Žikovića) upitao je u kojoj su fazi radovi na uređenju plaže i nastavku šetnice.

Načelnik mu je odgovorio da je za radove na plaži već pribavljena dokumentacija pa će krajem siječnja 2022. godine biti raspisan natječaj i izabran izvođač radova i plaža bi već u ljetnoj sezoni mogla biti u funkciji. Postojeća šetnica koja je dosad izgrađena do Perila bit će produžena i završit će u Luci Funtana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter