Rebalans lanjskog i usvajanje novog proračuna

FUNTANA Smanjen proračun zbog nerealiziranog projekta rekonstrukcije stare škole

| Autor: Slaven BRAJKOVIĆ

Samo iz grupe "prihodi za posebne namjene" od turističke pristojbe, komunalnog doprinosa, naknada za komunalnu infrastrukturu, koncesijskih odobrenja, zakupa i ostalog, realizirat će se u iznosu od 14,4 milijuna, dok se od općih prihoda i primitaka očekuje 5,6 milijuna kuna 

Čak 28 točaka dnevnog reda bile su na dnevnom redu posljednje ovogodišnje sjednice Općinskog vijeća Funtane pod predsjedavanjem Marina Tonkovića. U fokusu vijećnika bile su ipak dvije najvažnije, ona o izmjeni i dopuni proračuna općine za 2019. godinu te donošenje proračuna općine za 2020. godinu s projekcijom za 2021. i 2022. godinu.

 Proračun od 36 milijuna kuna

Kod prve točke o rebalansu proračuna za 2019. godinu pročelnica Karmen Pilat detaljno je obrazložila nove stavke i razloge izmjene proračuna koji je bio planiran u visini od 33,9 milijuna, a rebalansom se smanjuje na iznos od 24,5 milijuna. Razlog smanjena su nerealizirani projekt rekonstrukcije stare škole kojeg je Općina Funtana prijavila na mjere 7.4. Ulaganja u pokretanje poboljšanja i proširivanje temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući kulturne aktivnosti i povezanu infrastrukturu. Jedan od većih razloga je i taj što je početak izgradnje prometnice na potezu tržnica - auto kamp Puntica krenuo tek u studenom, a završetak će biti u 2020. godini. Uz dva glasa protiv HDZ-ovih vijećnika Korin Liović i Igora Glavinčića i dva suzdržana Josipa Stipića i Eugena Fabrisa (Lista Eugena Fabrisa) prihvaćene su predložene izmjene i dopune.

Kod prijedloga Proračuna za 2020. godinu, kao najvažnijeg dokumenta kojim se određuju općinske aktivnosti koje će imati izravan utjecaj na društveni standard stanovnika Funtane, pročelnica se pozvala na upute Ministarstva financija za izradu proračuna te na procjenu ostvarenja prihoda u tekućoj proračunskoj godini i njihove projecirane realizacije u slijedećem trogodišnjem razdoblju. Tako je proračun za 2020. godinu predviđen u visini od 36,7 milijuna kuna. Samo iz grupe "prihodi za posebne namjene" (u što spadaju turistička pristojba, komunalni doprinosi, naknade za komunalnu infrastrukturu, koncesijska odobrenja, zakup i ostalo) realizirat će se u iznosu od 14,4 milijuna. Od općih prihoda i primitaka očekuje se 5,6 milijuna, a slijede prihodi od prodaje nefinancijske imovine od 2,8 milijuna te pomoći i donacije u iznosu od 2,3 milijuna kuna.

Za 2020. godinu planirani su rashodi u iznosu od 35,9 milijuna, a najveći dio odnosi se na kapitalni projekt rekonstrukcije stare škole i redovnu djelatnost u iznosu od 7,4 milijuna kuna. Potom, za održavanje komunalne infrastrukture planira se potrošiti 4,4 milijuna, na nerazvrstane ceste 13,3 milijuna, a izgradnju javnih površina na kojima nije dopušten promet motornim vozilima i na javne zelene površine 2,3 milijuna kuna. Na izgradnju građevina i nabavu uređaja u svrhu unapređenja standarda komunalne infrastrukture u planu je uložiti gotovo dva milijuna kuna, za otplatu glavnica i kamata kredita Općina će namijeniti nešto više od milijun kuna, na predškolski odgoj planirano je utrošiti gotovo milijun i pol kuna, za školstvo i obrazovanje 824 tisuće, za izgradnju javne rasvjete i ostale infrastrukture predviđeno je 924.500 kuna, za sport i rekreaciju 747 tisuća, za socijalnu skrb 370 tisuća te za civilno društvo 320 tisuća kuna, a za održavanje kulturnih objekata i poticaje za ustanove i udruge u kulturi 97 tisuća.

 Zabrana radova ljeti

Ukupno je za stavke izmjena i dopuna plana prostornog uređenja, program protupožarne zaštite i rada stožera civilne zaštite predviđen iznos od 291 tisuću kuna. Proračun za 2020. godinu prihvaćen je uz dva suzdržana glasa (Lista Eugena Fabrisa).

Vijećnici su jednoglasno prihvatili Odluku o privremenoj zabrani izvođenja radova na području općine po kojoj se od 1. lipnja do 15. rujna 2020. godine, a izuzetak je kada se radi o radovima za čije je građenje utvrđen interes Republike Hrvatske, ili se njima sprječava nastanak posljedica opasnih po život i zdravlje ljudi. Na kraju sjednice načelnik Mladen Grgeta posebno se u ime Općine Funtana zahvalio mještaninu Darku Štifaniću koji je darovao svoju nekretninu općini, u svrhu izgradnje nerazvrstane ceste.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter