OD 1. RUJNA

SEZONA LOVA JE PRED VRATIMA Zbog najskuplje podzemne gljive na svijetu na sjever Istre ranijih su godina dolazile tisuće turista iz cijelog svijeta. OVE GODINE NEĆE BITI TAKO

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO

Za tartufare, barem što se tartufarenja tiče, sve je isto kao i lani, ali se zbog epidemioloških uvjeta na Subotini neće pripremati mega fritada s tartufima, a upitni su i sajmovi * Nedostaju nam turisti iz udaljenih destinacija, iz Japana, Kine, Amerike…, koji su naši česti gosti u sezoni tartufa, požalio se Adriano Zigante, direktor Zigante tartufa, te dodao kako je cilj nekako preživjeti ovu i dočekati drugu sezonu bijelog tartufa

Sezona bijelog tartufa, najskuplje podzemne gljive na svijetu, započinje 1. rujna, a Istra je dočekuje u okolnostima različitim od svih dosadašnjih. Tuber magnatum pico jedna je od turističkih i gastro perjanica zbog koje u zonu tartufa ciljano dolazi na desetke i desetke tisuća turista iz cijeloga svijeta, no zbog epidemiološke situacije uzrokovane koronavirusom, teško je očekivati da će i ove sezone tome biti tako. Nepovoljno će se to odraziti na cijelu "industriju" koja se razvila oko ovog resursa ponajviše u unutrašnjoj i sjevernoj Istri.

Za tartufare, barem što se lova na tartufe tiče, sve je isto kao lani. U državne šume moći će se ući od 1. rujna uz dozvole; dopuštenje za sakupljanje tartufa koje izdaje resorno ministarstvo, kao i dozvolu za sakupljanje podzemnih gljiva u državnim šumama. Međutim, Udruga tartufara "Istra" neće službeno otvoriti sezonu lova na bijeli tartuf kao prethodne dvije, okupljanjem tartufara u Motovunskoj šumi.

Tartufari pretpostavljaju da će sezona po pitanju plasmana tartufa na tržištu zbog korone biti puno lošija nego inače. Zbog epidemioloških uvjeta neće se održati niti prvi ovosezonski gastro sadržaj koji uvodi u sezonu istarskog bijelog tartufa. Pod upitnikom je i održavanje Dana Zigante tartufa u Livadama, maratonske manifestacije koja se prethodnih godina protezala na deset jesenjih vikenda, a krasila ju je neslužbena titula najdužeg sajma tartufa na svijetu.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter