UZNEMIRENI TARTUFARI

SJEČA ŠUME IZMEĐU LIVADA I ANTONCI Počela je sezona tartufa, a buzetska Šumarija izvlači trupce iz Motovunske šume

U tijeku je sanacijska sječa suhih stabla, uglavnom jasena. Po završetku sječe stabala i njihovog izvlačenja po traktorskim vlakama na pomoćno stovarište, izvršit će se pripremni radovi za pošumljavanje tog područja sadnicama autohtonog hrasta lužnjaka u polipropilenske štitnike, kaže Neven Degmečić, upravitelj Šumarije Buzet

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Motovunska šuma (Gordana Čalić Šverko)

Motovunska šuma (Gordana Čalić Šverko)


"U Motovunskoj šumi, između Livada i Antonci, uz korito stare Mirne, buzetska Šumarija izvlači trupce i time uništava stanište tartufa, iako se u vrijeme sezone bijelog tartufa u ovom, najpoznatijem staništu ove skupocjene podzemne gljive ne bi trebalo izvoditi bilo kakve šumarske radove", požalio nam se jedan tartufar. "Pravdat će se da ih izvlače po postojećim traktorskim vlakama, no mi na rubovima tih putova vadimo tartufe, a oni su ih razrovali", dodao je.

Dogovor se ne poštuje

- Nonsens je da sada ulaze u šumu, to je neprihvatljivo, toga do unazad pet, šest godina nikada nije bilo, požalio nam se sugovornik. Rekao je da je dogovor bio da se, pogotovo u vrijeme sezone, ne ulazi u šumu i taj se dogovor sada na terenu ne poštuje. Najavio je da će o svemu obavijestiti i Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Istarske županije "Naturu Histricu".

Neven Degmečić, upravitelj Šumarije Buzet, kaže da je na potezu između Livada i Antonci, na 1,2 hektara površine, u tijeku sanacijska sječa suhih stabla, uglavnom jasena.

Po završetku sječe stabala i njihovog izvlačenja po traktorskim vlakama na pomoćno stovarište, izvršit će se pripremni radovi za pošumljavanje tog područja sadnicama autohtonog hrasta lužnjaka u polipropilenske štitnike. Projekt pošumljavanja u sklopu konverzije brzorastućih euroameričkih topola, uz korištenje polipropilenskih štitnika, Šumarija Buzet je u Motovunskoj šumi pokrenula prije petnaestak godina.

Na pitanje zašto se radovi odvijaju u sezoni bijelog tartufa, Degmečić napominje da su radove započeli u vrijeme dok je bilo suho, kada su bili najoptimalniji uvjeti. Tako je bilo prvih, gotovo mjesec dana sve dok nedavno nije pala kiša.

- Normalno je da se izvlačenjem trupaca ponekad stvaraju kolotrazi po traktorskim vlakama, već uhodanim putovima za te namjene. Ukoliko će biti veći onda će se sanirati, kako je to definirano pravilnikom, šest mjeseci po okončanju radova sanacije sušenja sastojine jasena, zaključio je Degmečić.

Komentar smo zatražili i od predsjednika Udruge tartufara Istra Darka Muzice koji ističe da je Šumarija ove radove najavila prije pola godina, iako tada doduše nije bilo rečeno da će ih obavljati u sezoni bijelog tartufa.

Radovi se moraju dovršiti

- Time nismo zadovoljni, ali ako moramo birati početak sezone ili veliko blato, onda možda bolje da je to početak sezone. Apelirali smo, ako je moguće, da se na pozicijama gdje su tartufi, gdje se intenzivnije tartufari, radovi ne obavljaju u listopadu i studenom, iako će se oni sada sigurno protegnuti na listopad. Nedavno je palo dosta kiše i nakon prigovora tartufara da su šumari odmah drugi dan nakon kiše išli u šumu, kontaktirao sam Šumariju i rekli su da je u vrijeme kada su započeli radove bilo suho i sada ih moraju završiti u roku, na to ne mogu puno utjecati. Imamo i malo razumijevanja jer Šumarija kad-tad te radove mora obaviti, no voljeli bismo da u svakom slučaju utjecaj na šumu bude u što je moguće manjoj mjeri, kaže Muzica.

Napominje također da je u ovakvim slučajevima, ako je neki problem, praksa da predstavnici Udruge tartufara u dogovoru sa Šumarijom zajedno izađu na teren, utvrde da li je eventualno bilo nepravilnosti i može li se stanje popraviti.

Da su Udruga tartufara Istra i Uprava šuma Podružnica Buzet zainteresirani za suradnju pokazuje i zajednička inicijativa iz koje je proizašao novi Pravilnik o sakupljanju nedrvnih šumskih proizvoda i korištenju šume i šumskog zemljišta kao i cjenik. Cijene dozvola za sakupljanje tartufa za osobne potrebe iste su kao i prethodnih godina, tako godišnja dozvola za sakupljanje tartufa u državnim šumama za osobne potrebe iznosi 1.700 kuna uključujući PDV, mjesečne 850 kuna, tjedne 500 kuna i dnevne 200 kuna. Novost je ta da članovi udruga koje su registrirane za očuvanje i vrednovanje tartufa, poput Udruge tartufara Istra, imaju pravo na 50 posto popusta, doduše samo na iznos godišnje dozvole koja je s PDV-om za njih 850 kuna, stoga je Muzica još jednom pozvao tartufare da ishoduju ovu dozvolu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter