DOŠLO IZ "UVOZA": OPREZ KOD KOLINJA

RUTINSKA KONTROLA: NAKON DESET GODINA VETERINARI PRONAŠLI ZARAŽENO SVINJSKO MESO U ISTRI U Pazinu potvrđena trihinela u mesu slavonske svinje

Ilustracija (Cropix)

Ilustracija (Cropix)


Kako nam je otkrila analiza, druga dva uzorka nisu bila pozitivna, rekao nam je direktor Hrvoje Kavčić. Svinje nisu uzgojene u Istri, već su kupljene i dopremljene s područja Slavonije

Jučer je u Veterinarskoj ambulanti u Pazinu potvrđena trihinela na jednom testiranom uzorku svinje. Prvi je to slučaj nakon niza godina, ali i slučaj koji poziva na oprez u ovom periodu klanja svinja.

Valja napomenuti kako je i zakonska obveza nositi dio ošita svake svinje nakon klanja na analizu koja, također po odluci Ministarstva, košta 49,38 kuna po uzorku.

- Već više od deset godina nismo imali pozitivan nalaz. Ovaj koji je sada potvrđen bio je jedan od tri koju nam je jedna fizička osoba donijela na analizu. Druga dva nisu bila pozitivna, rekao nam je direktor Veterinarske ambulante Pazin Hrvoje Kavčić.

Nalaz za tri sata

Kako nam je otkrio, svinje nisu uzgojene u Istri, već su kupljene i dopremljene s područja Slavonije. I on je naglasio da ovaj pozitivan nalaz svakako upućuje na oprez kod klanja i ukazao na zakonsku obvezu nošenja baš svih uzoraka na analizu.

- Ljudi moraju biti oprezni zbog vlastite sigurnosti. Uzorkovanje nije skupo, a i cijeli postupak traje oko dva sata, odnosno ljudi mogu već za tri sata imati rezultat i biti sigurni u meso za konzumaciju, naglasio je Kavčić.

Samo ove godine u Veterinarskoj ambulanti u Pazinu analizirali su čak 2.600 uzoraka na trihinelu, a odnosi se to samo na uzorke mesa koje donose one osobe koje svinje prerađuju za vlastite potrebe, dok klaonice imaju posebnu kontrolu.

Putovi zaraza

Inače, trihineloza je parazitarna bolest do koje dolazi nakon unosa sirovog ili nedovoljno pečenog kontaminiranog mesa. Trihineloza spada među zoonoze, tj. zarazne bolesti koje su zajedničke ljudima i nekim životinjama, a mogu prelaziti sa životinja na ljude i obrnuto. Za čovjeka je najvažnija karika u prijenosu bolesti domaća svinja koja se može zaraziti jedući različite vrste zaraženih divljih životinja (pa čak i ostatke zaraženog svinjskog mesa u klaonicama, što danas postaje sve češći put prijenosa), a čovjek se zarazi jedući nedovoljno smrznuto ili pečeno zaraženo svinjsko meso, osobito šunku, kobasice i kulen.

U trenutku kada ličinke prodru u mišiće čovjeka, ne postoji više adekvatno liječenje, ali valja naglasiti da, iako u većini slučajeva prolazi bez težih posljedica, u nekim težim slučajevima trihineloza može dovesti do promjena na srcu, plućima i živčanom sustavu, a ponekad može dovesti i do smrtnog ishoda. Stoga je prevencija, odnosno testiranje mesa svinja jedini način da se spriječi obolijevanje čovjeka. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter