Slijedi novo prekopavanje

ROVINJSKA "ODVODNJA" NASTAVLJA U PETOJ BRZINI Na kanalizaciju spojili sto posto korisnika - sada ih zahtjevima zatrpali bespravni graditelji

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ

U gradu svete Eufemije do danas je izgrađeno 28 kilometara kanalizacijske mreže za dvije tisuće kućanstava, sanirano je i 3,5 kilometara oštećenog kopnenog obalnog kolektora te izgrađeno osam novih crpnih stanica * Slijedi izgradnja postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda i solarnog sušenja mulja

Zahvaljujući "Projektu prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području anglomeracije Rovinj", u gradu svete Eufemije do danas je izgrađeno 28 kilometara kanalizacijske mreže za dvije tisuće kućanstava, sanirano je i 3,5 kilometara oštećenog kopnenog obalnog kolektora te izgrađeno osam novih crpnih stanica. Podsjetimo, riječ je o projektu koji je ušao u četvrtu godinu provedbe, vrijednom gotovo 224 milijuna kuna, od kojih je više od polovice, odnosno 160 milijuna kuna pribavljeno iz Kohezijskog fonda ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava Europske unije.

Na jučerašnjoj je konferenciji za novinare direktor rovinjske "Odvodnje" Ognjen Pulić, uz izviješće o dosad obavljenom, akcent stavio na predstojeće zadatke, a to je izgradnja postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda, odnosno solarnog sušenja mulja.

Osigurano četiri milijuna za ulaganja

- S dosad izgrađenim postigli smo to da je, od nekadašnjih 70 posto, razina priključivanja na sustav javne odvodnje dostigla razinu od sto posto, odnosno da je s nekad 13,5 tisuća, broj stanovnika priključen na mrežu dostigao brojku od 15,5 tisuća, rekao je direktor Pulić i dodao da se ovim, za grad i njegove stanovnike iznimnim projektom koji je za sada izveden u prvoj fazi, neće zanemariti ni ostale investicije "Odvodnje".

Konkretno, za ovogodišnji plan investicija, "Odvodnja" je osigurala četiri milijuna kuna.

- Uz prvu fazu izvedbe Projekta prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području anglomeracije Rovinj, obavljeni su i radovi na području Montepozza vrijedni dva milijuna kuna, čime je i posljednje naselje u Rovinju, odnosno tridesetak objekata, dobilo priključak na sustav kanalizacije. Radove u naselju, koji su okončani polaganjem asfaltnog pokrova, dijelom su financirale Hrvatske vode. Za ovu je godinu iz naših sredstava osigurano i četiri milijuna kuna s kojima će Odvodnja nastaviti pratiti prostorno-planski razvoj Grada, obećao je Pulić.

Od Ognjena Pulića doznajemo, međutim, da se "Odvodnja" sada našla i u neobranom grožđu za koji nije ni kriva ni dužna, ali mora djelovati.

- U situaciji kada smo Grad Rovinj pokrili sa sto posto priključenosti na kanalizacijsku mrežu, odnosno izgradili sustav za sve legalno uknjižene objekte, slijedi nam novo prekopavanje. Naime, do jučer nelegalno izgrađeni objekti koji niču po poljoprivrednim zemljištima u pojedinim dijelovima grada - Veštar, Španidiga, Monsena, Valalta, Šanidiga i tako dalje, postali su gotovo pa mali gradovi, a sada i oni zahtijevaju također ulazak u 21. stoljeće i spajanje na kanalizaciju. Iako se o problemu bespravne gradnje na području Rovinja neprestano govori, pomaka nema. Stoga smo danas dovedeni u situaciju da se ili pravimo da je ne vidimo i ne gradimo kanalizaciju ili da jednostavno dopustimo da grad smrdi, objasnio je Pulić tvrdeći da treće alternative nema.

Slijedi popisivanje bespravnih građevina

- Ukoliko želimo riješiti ove probleme, pred nama su novi i skupi radovi (2.500 kuna metar cijevi) koji će iziskivati znatna i dodatna ulaganja. O kojem se redu veličina radi, saznat ćemo nakon provedene procjene, odnosno popisa svih objekta izgrađenih "bez papira" koji su ujedno i uredni korisnici usluga Vodovoda., rekao je Pulić, koji smatra da "voda koja uredno i uđe, isto tako mora uredno i evidentirano izaći van".

Govoreći o predstojećim radovima, istaknuo je izgradnju postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda i solarnog sušenja mulja, koji su dijelom i drugom fazom projekta koji je Rovinj uveo u 21. stoljeće- stoljeće bez septičkih jama.

- Kada je riječ o izgradnji pročistača na Kuvima, a riječ je o projektu vrijednom preko 107 milijuna kuna, vjerujem i nadam se da će biti izgrađen do konca 2020. godine. Svoje tvrdnje temeljim na optimizmu i uvjerenju da na natječaj, koji je još uvijek u tijeku i na koji smo zaprimili tri ponude, neće biti eventualnih žalbi ponuditelja koje bi mogle dovesti do usporavanja hodograma radova. U svakom slučaju, rok donošenja odluke je 2. ožujak, pojasnio je direktor "Odvodnje" te dodao da je postupak javne nabave odrađen i za izgradnju postrojenja za solarno sušenje mulja. Ovaj potonji vrijedan je oko pet milijuna kuna, a poništen je iz razloga jer su se pokazale velike razlike između procijenjenih vrijednosti izgradnje i zaprimljenih ponuda koje su u jednoj ponudi prelazile 14, a u drugoj čak 24 milijuna kuna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini