BUTZET

Promicanje i afirmacija nacionalnog i kulturnog identiteta Bošnjaka

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Svi sudionici prosinačkog sadržaja  (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Svi sudionici prosinačkog sadržaja (G. ČALIĆ ŠVERKO)


U Buzetu, barem što se mene tiče, ne postoje nacionalnosti, nego samo dobri i loši ljudi, to su jedine dvije kategorije koje moramo dijeliti, rekao je gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić

Promocija dviju knjiga, drugog, dopunjenog izdanja publikacije "Bošnjački identitet Labinštine" autora Mehmeda Džekića te "XYZ - tko sam ja" autora Murisa Čorbića, ujedno i performans "Okovana Bosna" i animacija "Hommage", uz prigodan program, okupila je u Gradskoj vijećnici u buzetskom Narodnom domu brojne posjetitelje. Program je održan pod pokroviteljstvom Istarske županije i Grada Buzeta, a u organizaciji Bošnjačke nacionalne zajednice Buzet.

 

Prekrasna sinergija

        U Buzetu, gradu gdje je Bošnjačka nacionalna zajednica 2016. godine otvorila prvu bošnjačku knjižnicu u Istarskoj županiji, drugu u Hrvatskoj s ciljem da približi knjigu čitatelju, obogati kulturni identitet i doprinese multikulturalnosti Istre kao jednoj od njenih temeljnih vrijednosti, promocija knjiga ovakve tematike pobudila je veliki interes.

        Drugo, dopunjeno izdanje knjige "Bošnjački identitet Labinštine" Mehmeda Džekića, predstavila je Hasnija Karlović.

- Ono što mi je posebno lijepo i što je toplo u knjizi jeste jedna prekrasna sinergija domicilnog stanovništva i Bošnjaka. O tome je autor tako lijepo progovorio, napisao dvjestotinjak stranica, potkrijepio prekrasnim fotografijama i prikazao svjedočanstvo jednog vremena, rekla je Karlović.

        Uoči promocije knjige "XYZ - tko sam ja", autora Murisa Čorbića, o kojoj je govorio Damir Maras, Čorbić je održao performans "Okovana Bosna", sjeo je u improvizirani kavez, s kapuljačom na glavi i sunčanim naočalama na očima. Sjedio je i šutio, a potom skinuo kapuljaču i izišao iz kaveza. Performans je to umjetnika i pisca, rođenog Banjalučanina, koji sada živi i radi u Rijeci u statusu slobodnog umjetnika HZSU-a. Njime je simbolično želio prikazati Bosnu okovanu žicom kakvom je vidi u današnjim vremenima. Ujedno je to bio efektan uvod u promociju njegove knjige koja donosi propitivanje o identitetu kroz identitet glavnog junaka Ibrahima.

 

Uručena priznanja

        - Zasjenčena neprestanim buđenjem mitskog zla i kandžama patnje, Ibrahimova duša nadrasta život mržnje u ahasverstvu demonskih sila i obasjava se životom u ljubavi, svjetlosti dobra. On prianja uz konstantu majčinstva Bosne. "Ivan, Ilija i Ibrahim bili su i bit će bosanska djeca i živjeti u bratskoj ljubavi", piše u predgovoru knjige dr. sc. Jadran Zalokar.

        Bošnjačka nacionalna zajednica Buzet dodijelila je u sklopu promocije knjiga priznanje Mehmedu Džekiću i Murisu Čorbiću za doprinos u promicanju i afirmaciji nacionalnog i kulturnog identiteta Bošnjaka. Priznanja je uručio predsjednik buzetske bošnjačke asocijacije Muhamed Muratagić.

        Gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić istaknuo je da su Bošnjaci u posljednjih pedesetak godina odigrali značajnu ulogu i u razvoju Buzeta te izrazio zadovoljstvo što se neke nacionalne i vjerske slobode u Istri poštuju možda na malo drukčiji način nego u nekim drugim krajevima.

- U Buzetu, barem što se mene tiče, ne postoje nacionalnosti, nego samo dobri i loši ljudi, to su jedine dvije kategorije koje moramo dijeliti, rekao je Žulić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter