Obilježena 16. godišnjica osnivanja Bošnjačke nacionalne zajednice

Održana manifestacija "Folklorna skupina Buzetski biseri i prijatelji"

Predsjednik BNZ-a Buzet Muhamed Muratagić izrazio je zadovoljstvo što su pomladili listu te rekao da je petnaest kandidata ušlo u Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Buzeta, a tri su kandidata s te liste izabrana u Županijsko vijeće Bošnjaka Istarske županije

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
KUD Đulistan (Snimio Mirsad Hevešević)

KUD Đulistan (Snimio Mirsad Hevešević)


Svibanjskom manifestacijom "Folklorna skupina Buzetski biseri i prijatelji", obilježena je 16. godišnjica osnivanja Bošnjačke nacionalne zajednice Buzeta. Pored buzetske folklorne skupine koja je, uz ostalo, izvela svoju najljepšu i najizvođeniju koreografiju "Svadbene igre Bošnjaka", nastupili su gosti, KUD Đulistan iz Labina i KUD Kršanski ljiljani iz Potpićna.

Veliki iskorak u radu

- Kada pogledamo presjek rada, kako je Bošnjačka nacionalna zajednica Buzeta funkcionirala od osnivanja do danas, vidljivo je da smo napravili jedan ogroman iskorak kako u realizaciji programa, tako u suradnji sa sredinom u kojoj živimo, radimo i djelujemo. Postali smo prepoznatljiviji i vidljiviji kroz svoj rad, poručio je predsjednik BNZ Buzet Muhamed Muratagić.

Buzetski biseri (Snimio Mirsad Hevešević)Buzetski biseri (Snimio Mirsad Hevešević)

Naglasio je i kako su svibanjsku manifestaciju posvetili i nedavno održanim "manjinskim izborima" u Buzetu i Istarskoj županiji, na kojima su pripadnici manjina birali manjinska vijeća i predstavnike čija je zadaća zauzimanje za bolji status manjina, za njihovo sudjelovanje u javnom životu i upravljanju lokalnim poslovima. Muratagić je izrazio zadovoljstvo što su pomladili listu BNZ-a Buzet te rekao da je petnaest kandidata ušlo u Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Buzeta, a tri su kandidata s te liste izabrana u Županijsko vijeće Bošnjaka Istarske županije.

Običaji starog zavičaja

Nakon ove svibanjske manifestacije, 8. srpnja održat će se, drugu godinu za redom, manifestacija "Običaji starog zavičaja Bošnjaka" kojom BNZ Buzet želi dati svoj doprinos u očuvanju i promociji kulturnog identiteta Bošnjaka, umrežavanju i integraciji s kulturnim identitetom sredine u kojoj njeni članovi žive, rade i djeluju. Cilj je da manifestacija postane tradicionalna, da se svake godine predstave običaji starog zavičaja iz jednog grada Bosne i Hercegovine, iz mjesta odakle su došli Bošnjaci koji danas žive u Buzetu pa će tako ove godine ugostiti goste s područja Tešnja.

U rujnu su na redu "Dani bošnjačke kulture", tradicionalna manifestacija uklopljena u obilježavanje Subotine, tradicijske pučke fešte i gradskog praznika. Program rada i manifestacije Bošnjačke nacionalne zajednice Buzeta, sufinanciraju Grad Buzet, Istarska županija i državni Savjet za nacionalne manjine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter