Ljetna manifestacija u Buzetu

Običaji starog zavičaja Bošnjaka ispred Narodnog doma

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


 Izvorne pjesme-sevdalinke, plesove iz Bosne i Hercegovine, pjesme iz Sjeverne Makedonije, šarenilo boja narodnih nošnji te prezentaciju bosanskih i makedonskih jela, iznjedrila je ljetna manifestacija »Običaji starog zavičaja Bošnjaka«, koju je u njenom drugom izdanju, ispred stoljetnog Narodnog doma, organizirala Bošnjačka nacionalna zajednica Buzet pod pokroviteljstvom Grada Buzeta, državnog Savjeta za nacionalne manjine i Istarske županije.

Cilj je, poručio je predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice Buzeta Muhamed Muratagić, da manifestacija postane tradicionalna i da svake godine predstavi običaje starog zavičaja buzetskih Bošnjaka, gradova iz Bosne i Hercegovine u kojima su rođeni.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

- Želimo dati svoj doprinos u očuvanju i promociji kulturnog identiteta Bošnjaka, uvezivanju i integraciji s kulturnim identitetom sredine u kojoj živimo, radimo i djelujemo. Želimo sugrađanima otvoriti srce i dušu te im na najljepši način predstaviti dio naših običaja koje čuvamo njegujemo i na koje smo jako ponosni. Naša je želja i da ova manifestacija postane dio prelijepog mozaika različitosti i da njome obogatimo turističku ponudu Buzeta, poručio je Muratagić.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

- Mi danas moramo spajati ljude, moramo spajati države, moramo spajati na neki način i religije. Moramo se uvažavati, respektirati, poštovati. Kako što ja moram i svi mi, poštovati muslimanski izričaj, tako očekujemo, da i drugi na ovim prostorima poštuju naše kršćanske vrijednosti jer nas je jedno i drugo oblikovalo, istaknuo je gradonačelnik Buzeta Damir Kajin.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

U ime Istarske županije i župana Borisa Miletića skup je pozdravila pročelnica županijskog odjela za turizam Nada Prodan Mraković.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

- Važno je da sve naše manjine u Istri pokažu što jesu, što imaju, jer što se više razumijemo to smo si bolji među sobom, to lakše komuniciramo. Istra se itekako ponosi svojom multikulturalnošću, tolerancijom, konvivencom, razumijevanjem. Zajedništvo je jedino rješenje za bolju budućnost. Županija ima svoj festival multikulturalnosti koji se održao u svibnju u Poreču što sve dokazuje koliko želimo kvalitetan suživot svih u Istri, poručila je Prodan Mraković.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Svojim su nastupom manifestaciju otvorili domaćini, Folklorna skupina «Buzetski biseri» osnovana 2008. godine unutar Bošnjačke nacionalne zajednice Buzet, koja u folklornoj, pjevačkoj i glumačko-recitatorskoj sekciji okuplja oko 50 članova i 35 plesača, pjevača i recitatora. Vodi brigu o mladim naraštajima na koje prenosi običaje i tradiciju bošnjačkog naroda i promiče kulturni identitet bošnjačke nacionalne manjine, folklorom, pjesmom, glumom i recitacijom. Ovom prigodom izvela je pjesme »Ah moj Aljo«, »Čaršija« i »Majka«. Voditeljica je Tatjana Muratagić, zamjenica Ernesa Mustafić, a voditeljica pjevačke sekcije Slađana Matić. Gostujući KUD «Stari grad» iz Bosanske Krupe, Bosne i Hercegovine, broji više od pedeset aktivnih članova od 5 do 65 godina koji djeluju u folklornoj i dramskoj sekciji te zboru, a predstavio se koreografijama »Splet bosanskih igara», »Đulsa« te »Bosna«. O Bosanskoj Kupi govorila je Đevada Štancl.

Ovogodišnje izdanje svojim je nastupom upotpunilo Makedonsko kulturno društvo Istarske županije »Sv. Kiril i Metodij« iz Pule. Ispred Narodnog doma zaplesale su članice KUD-a »Kršanski ljiljani« iz Potpićna te KUD-a »Đulistan« iz Labina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter