majstorica slastičarstva

Mirisna, bogata i meka: Pinca po receptu Dragice Lukin

| Autor: Doria Mohorović
(Snimila Doria Mohorović)

(Snimila Doria Mohorović)


Ususret Uskrsu, najnagrađivanija hrvatska slastičarka Dragica Lukin iz Umaga podijelila je recept za svoju poznatu pincu – mirisnu, bogatu i meku, kakvu svi priželjkujemo na uskrsnom stolu.

Ova majstorica slastičarstva svoj je recept brusila godinama, a sada ga s radošću dijeli s čitateljima. Iako je Uskrs iza nas, nikada nije kasno nadahnuti se pravim stručnjacima.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

SASTOJCI:

? 1 - 1,2 kg glatkog brašna

? 3 cijela jaja

? 3 žumanjka

? 80 - 100 g svježeg kvasca

? 2,5 dcl toplog mlijeka

? 2 dcl tople vode

? ribana korica 1 naranče (srednje veličine)

? ribana korica 1 limuna (srednje veličine)

? 3 vrećice bourbon vanilin šećera

? 150 - 200 g šećera

? 1 prašak za pecivo

? 120 g masnoće po izboru (biljno ulje, maslac, svinjska mast – ili kombinacija)

? 25 - 30 g soli (sitne)

? 3 žumanjka za glazuru

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

PRIPREMA:

U zdjeli pjenjačom pomiješajte toplo mlijeko, toplu vodu, šećer, narančinu i limunovu koricu, vanilin šećer, prašak za pecivo i svježi kvasac. Ova faza pomaže aktivaciji kvasca i ubrzava fermentaciju.

Postupno dodajte suhe sastojke – brašno i sol te zamijesite glatko tijesto. Ostavite da se diže dok ne udvostruči volumen.

Kada je tijesto naraslo, premijesite ga i ostavite još desetak minuta da odmori.

Od pripremljene mase (oko 1700 g tijesta) podijelite na 5-5 jednakih dijelova. Formirajte loptice i svaku premažite žumanjkom – dvaput, s razmakom od 2-3 minute, pustite da se tijesto udvostruči.

Nakon što se kugle ponovno dignu, škarama im na vrhu zarežite oblik križa ili tri manja reza.

Pecite na 200 °C oko 2-3 minute, zatim smanjite temperaturu na 170 °C i nastavite peći još 20 minuta.

Pečene pince možete glazirati prije pečenja masom od bjelanjka, šećera u prahu i grubo mljevenih badema, a poslije pečenja šećerom u prahu i topljenom čokoladom – bijelom, tamnom ili s dodatkom pistacija.

U tijesto po želji dodajte kandirano voće prethodno namočeno u rum.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter