(Snimila Doria Mohorović)
Ususret Uskrsu, najnagrađivanija hrvatska slastičarka Dragica Lukin iz Umaga podijelila je recept za svoju poznatu pincu – mirisnu, bogatu i meku, kakvu svi priželjkujemo na uskrsnom stolu.
Ova majstorica slastičarstva svoj je recept brusila godinama, a sada ga s radošću dijeli s čitateljima. Iako je Uskrs iza nas, nikada nije kasno nadahnuti se pravim stručnjacima.
(Snimila Doria Mohorović)
? 1 - 1,2 kg glatkog brašna
? 3 cijela jaja
? 3 žumanjka
? 80 - 100 g svježeg kvasca
? 2,5 dcl toplog mlijeka
? 2 dcl tople vode
? ribana korica 1 naranče (srednje veličine)
? ribana korica 1 limuna (srednje veličine)
? 3 vrećice bourbon vanilin šećera
? 150 - 200 g šećera
? 1 prašak za pecivo
? 120 g masnoće po izboru (biljno ulje, maslac, svinjska mast – ili kombinacija)
? 25 - 30 g soli (sitne)
? 3 žumanjka za glazuru
(Snimila Doria Mohorović)
U zdjeli pjenjačom pomiješajte toplo mlijeko, toplu vodu, šećer, narančinu i limunovu koricu, vanilin šećer, prašak za pecivo i svježi kvasac. Ova faza pomaže aktivaciji kvasca i ubrzava fermentaciju.
Postupno dodajte suhe sastojke – brašno i sol te zamijesite glatko tijesto. Ostavite da se diže dok ne udvostruči volumen.
Kada je tijesto naraslo, premijesite ga i ostavite još desetak minuta da odmori.
Od pripremljene mase (oko 1700 g tijesta) podijelite na 5-5 jednakih dijelova. Formirajte loptice i svaku premažite žumanjkom – dvaput, s razmakom od 2-3 minute, pustite da se tijesto udvostruči.
Nakon što se kugle ponovno dignu, škarama im na vrhu zarežite oblik križa ili tri manja reza.
Pecite na 200 °C oko 2-3 minute, zatim smanjite temperaturu na 170 °C i nastavite peći još 20 minuta.
Pečene pince možete glazirati prije pečenja masom od bjelanjka, šećera u prahu i grubo mljevenih badema, a poslije pečenja šećerom u prahu i topljenom čokoladom – bijelom, tamnom ili s dodatkom pistacija.
U tijesto po želji dodajte kandirano voće prethodno namočeno u rum.
(Snimila Doria Mohorović)