ROVINJ

Program za Dan grada i blagdan svete Eufemije: TERANKE I ĐANI STIPANIČEV, MISA, SPORT I GASTRO PONUDA

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ
Za besplatnu vožnju potrebna je prethodna najava Eko muzeju Batana (N. LAZAREVIĆ)

Za besplatnu vožnju potrebna je prethodna najava Eko muzeju Batana (N. LAZAREVIĆ)


Prvi će se put svečana sjednica Vijeća, umjesto u večernjim satima, održati 13. rujna točno u podne u Multimedijalnom centru * Rovinjski festival vina ugostit će proizvođače iz Međimurske županije

U povodu obilježavanja 16. rujna Dana grada i blagdana svete Eufemije, održana je konferencija za novinare, na kojoj su najvljeni najvažniji događaji i manifestacije ove višednevne proslave. Kako je istaknuo dogradonačelnik Rovinja Marino Budicin, prvi put se svečana sjednica Gradskog vijeća neće uobičajeno održati večer uoči Dana grada, već će biti prebačena za 13. rujan, s početkom u 12 sati u Multimedijalnom centru grada.

Od punte do punte

Od ostalih novosti, Budicin je izdvojio i dolazak gostiju iz Međimurske županije, koji će svoji proizvodima obogatiti subotnje popodne na Trgu maršala Tita koje će biti u znaku Rovinjskog festivala vina koji započinje u 19 sati. Vinskom festivalu, dva sata ranije prethodit će i Hook&Cook Davida Skoka, odnosno, u organizaciji AgroRovinja, i tradicijska prerada grožđa.

Govoreći o sportskom dijelu programa, tajnik Sportske zajednice Grada Rovinja Robert Kervatin izdvojio je vaterpolo turnir Memorijal "Nikša Kalačić" u 10 sati u subotu, odnosno utakmicu u povodu 70. obljetnice vaterpolo kluba u 18 sati istoga dana.

- Također, u subotu s početkom u 10 sati na gradskoj streljani održat će se Kup grada u streljaštvu, kada u dvorani "Gimnazija" započinje i Međunarodni odbojkaški turnir seniora, odnosno s početkom u 10.30 sati plivački maraton "Sv. Eufemija" iz Villas Rubina. No, najatraktivniji događaj bit će tradicionalna manifestacija pod nazivom "Od punte do punte morem i kopnom", koja nema natjecateljski karakter i koja će biti održana 13. put za redom. Doček sudionika ove manifestacije koji startaju iz Bala, predvođeni maratoncem Sandijem Mužinom, plivača s Rta Škarabe i pješaka sa Zlatnog rta, najavljen je za subotu točno u podne na Trgu maršala Tita.

Besplatno batanom

Dubravka Svetličić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta, među inim kulturnim događanjima izdvojila je izložbu fotografija pod nazivom "Život posvećen fotografskoj umjetnosti" organiziranoj u povodu 65. godina bavljenja fotografijom Rovinjca Virgilia Giuricina koja je zakazana u subotu, u 20 sati u Centru vizualnih umjetnosti Batana, a potom i večer kasnije promociju monografije "Virgilio Giuricin - Pamćenje kroz vrijeme", koja će se održati u 19 sati u prostoru Multimedijalnog centra.

Pročelnica grada Edita Sošić Blažević, nadovezala se i navela da će na sam Dan grada u večernjim satima nastupiti ženka klapa Teranke, a potom i Đani Stipaničev i Renata Sabljak.

- Tradicionalno, za blagdan svete Eufemije i Dan grada nisu zaboravljeni ni naši najosjetljiviji građani kojima će se podijeliti paketi hrane i higijenskih potrepština. Sveukupno, bit će dano 300-tinjak paketa koji se mogu podići u Gradskom društvu Crveni križ, poručila je pročelnica Odjela za prosvjetu i socijalnu skrb Sošić -Blažević i dodala da će 15. rujna svim zainteresiranima, u vremenu od 10 do 13 sati, biti osigurana besplatna vožnja batanom, pod uvjetom da se ranije najave u Eko muzeju Batana.

Od ostalih manifestacija valja izdvojiti Dan mladih Istarske županije u petak 13. rujna, koji se prvi puta organizira na inicijativu mladih grada Rovinja.

Što se pak tiče sakralnih događanja navedimo da će u ponedjeljak 16. rujna, s početkom u 8 sati misno slavlje u crkvi svete Eufemije predvoditi mons. Vilim Grbac, župnik župe sv. Eufemija, dok će sat vremena kasnije svetu misu na talijanskom jeziku predvoditi prof. dr. Markus Tymister, profesor na Sveučilištu sv. Anselmo u Rimu i župnik u Hamburgu. U 11 sati misno slavlje predvodi mons. Dražen Kutleša, biskup ordinarij porečki i pulski, a u 18 sati mons. Ivan Milovan, biskup u miru.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter