Iako su svi zadovoljni odlukom kojom se radno vrijeme produžuje do 23 sata, nezadovoljni su vlasnici kafića kojima nije dozvoljeno posluživanje gostiju u zatvorenim prostorima. No, ono što je svima važno je da se uoči turističke sezone mjere napokon ublažavaju i da se situacija u turističkim središtima polako vraća u normalu
Ilustracija (snimio Duško Marušić Čiči)
Ugostitelji u Poreču s olakšanjem su dočekali petak kada je stupila na snagu odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite kojom se ublažavaju mjere u ugostiteljskim objektima. Iako su svi zadovoljni s odlukom kojom se radno vrijeme produžuje do 23 sata, nezadovoljni su vlasnici kafića kojima još uvijek nije dozvoljeno posluživanje gostiju u zatvorenim prostorima već samo na terasama. No, ono što je svima važno je da se uoči turističke sezone mjere napokon ublažavaju i da se situacija u turističkim središtima polako vraća u normalu.
Normalizacija
Potvrdio nam je to i glavni tajnik Udruženja obrtnika Poreča Robert Velenik koji kaže da su porečki ugostitelji u proteklih godinu dana imali velikih problema, ali da se situacija polako normalizira.
- Naravno da je puno ugostitelja zbog zatvaranja, a potom i ograničavanja rada, bio u velikim problemima, ali čini mi se da sada ipak većina s optimizmom gleda u budućnost. Vidi se da je puno kafića u Poreču uređeno, otvoreni su i neki novi, tako da svi s optimizmom očekujemo turističku sezonu. Zato nam je bilo važno da se mjere ublaže i da se ugostiteljima omogući da počnu normalno raditi. Nažalost, vlasnici kafića nisu tretirani jednako kao i vlasnici restorana, žao nam je zbog toga i nadamo se da će se ta nepravda brzo ispraviti, rekao je za Glas Istre Velenik te napomenuo da je na tu problematiku upozorio i predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika pri HOK-u Joso Smolić. On je izjavio da su horizontalna otvaranja ključ ravnopravnosti i jednakosti unutar struke.
- Apeliramo na izjednačavanju uvjeta rada svih ugostiteljskih objekata. Ako se restoranima omogući zaprimanje gostiju u zatvorenim dijelovima ugostiteljskih objekata, iste uvjete i mogućnosti treba dati i caffe barovima uz sveukupno pridržavanje epidemioloških mjera. Uvjereni smo da i vlasnici caffe barova mogu prilagoditi zatvorene dijelove svojih ugostiteljskih objekata epidemiološkim mjerama u zaštiti i očuvanju zdravlja. Stoga, molimo Nacionalni stožer da još jednom razmisli o mjerama i dopusti ravnopravan rad svim ugostiteljskim objektima, rekao je Smolić dodavši da osim horizontalnog otvaranja, što smatraju ključem ravnopravnosti i jednakosti unutar iste struke, Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a ističe važnost i nužnost nastavka provođenja svih mjera za očuvanje radnih mjesta i nadoknade fiksnih troškova svim ugostiteljima dok god traju ograničenja koja onemogućuju normalan rad te stvaraju pad prihoda.