Naši ljudi nemaju naviku izlaziti ranije. Te su se navike čak i promijenile dok smo radili do ponoć, ali neće ljudi sigurno izaći u 6 popodne jer računaju da je u 10 zatvaranje, kaže Bimbašić
ilustracija (Snimio M. MIJOŠEK)
Nove epidemiološke mjere Nacionalnog stožera, između ostalog, uključuju i skraćeno radno vrijeme za ugostiteljske obrte koji će od nedjelje 22. studenog svoja vrata morati zatvarati već u 22 sata. Mjere će, za sad, biti na snazi do 15. prosinca. Ostale promjene se uglavnom odnose na još niži broj okupljenih u zatvorenim prostorima, na svadbama, pogrebima i raznim manifestacijama. Treba istaknuti i slučaj Varaždinske županije, u kojoj se zatvaraju svi ugostiteljski obrti i zabranjuju sva kulturna događanja.
Što dodatno skraćivanje radnog vremena znači za pulske ugostitelje, koji ionako jedva vuku kraj s krajem, saznali smo u razgovoru s nekima od njih. S mjerama su već upoznati, nikome nije trebalo ništa objašnjavati, a u njihovim se glasovima već uvelike naslućuje pesimizam, rastresenost i umor.
"A šta da ti kažem" - najčešći je odgovor koji dobivamo nakon što su pretrpjeli još jedan, tko zna koji po redu udarac od strane Stožera. Stefan Bimbašić iz caffe bara Uliks vjeruje da će Puležani teško mijenjati navike kasnijeg izlaska:
- Ne znam ima li smisla nešto pokušavati. Do deset sati s tom količinom ljudi baš i nema smisla. Nemamo previše izbora, možemo zatvoriti u 22 sata i to je to. Naši ljudi nemaju naviku izlaziti ranije. Te su se navike čak i promijenile dok smo radili do ponoć, ali neće ljudi sigurno izaći u 18 sati jer računaju da je u 22 zatvaranje. Rađe će nešto popiti doma. Ne znam, to je moje mišljenje, možda sam i u krivu, nadam se. Nekad smo mogli raditi do 2 ujutro i govorili smo koliko bi bilo bolje da možemo raditi do 4. Sada priželjkujemo rad do ponoć, na to smo spali, govori nam Stefan Bimbašić iz ugostiteljskog obrta Uliks.
David Diković iz caffe bara Circolo 17 pak napominje kako upravo promet od 22 do ponoć čini razliku:
- Ako sam dobro shvatio, mjere kreću od nedjelje, odnosno za nas od ponedjeljka. Iskreno, novi, smanjeni broj ljudi u lokalu s 35 na 25 osoba za nas previše i ne mijenja stvari, budući da već neko vrijeme nemamo nikakva događanja vikendom. Ali znači nam skraćivanje radnog vremena. Glavni dio prometa vikendom uglavnom bi zaradili od 22 do ponoć. Nekolicina ljudi došla bi popiti piće navečer, ovako smo vjerojatno izgubili i njih. Ima li smisla skratiti radno vrijeme za dva sata, po meni i nema, ali tko sam ja da o tome sudim. Vidim da situacija postaje pomalo paradoksalna - u talijanskom Venetu je trenutno puno slučajeva, a sve je otvoreno. Drugdje je situacija bolja, a ugostiteljski obrti ne rade. Kao obrtnik mogu samo reći da se nadam kako će sve ovo brzo proći da se možemo vratiti u normalne uvjete rada. A do tada, ljudi će morati početi izlaziti već popodne, kroz smijeh poručuje Diković.
Nešto pozitivniji ton imao je tek Toni Šestan, vlasnik caffe bara Fiorin koji je nedavno otvorio i prvu pulsku buregdžinicu imena Pita House. Zimsko radno vrijeme Fiorina je oduvijek bilo do 22 sata, stoga se stvari za ovaj ugostiteljski obrt previše i ne mijenjaju.
- Ja uvijek trčim ispred mjera, od sutra radimo do 21 sat. Uvijek zatvorim sat ili dva prije nego oni kažu, ne želim se dovesti u kakvu neugodnu situaciju. Nije mi to problem, mi smo uglavnom dnevni kafić, napominje Šestan.