Grad i općine osigurale nadstandard

POREČ Za dodatne timove Hitne medicinske pomoći 753 tisuća kuna

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
ilustracija

ilustracija


Grad Poreč će izdvojiti 631 tisuća kuna, odnosno 150 tisuća kuna više nego lani, dok preostalu svotu sufinanciraju, kao i zadnjih nekoliko godina, sedam općina Poreštine * Financiraju i najam stana za dva liječnika zimi, odnosno tri ljeti

 

Grad Poreču u ovoj će godini povećati iznose planirane za sufinanciranje rada Hitne medicinske pomoći, odnosno zapošljavanje dodatnih timova hitne medicinske pomoći, kako bi se zadržali potrebni nadstandardi ove usluge, unatoč smanjenju priljeva planiranih sredstava zbog krize uzrokovane koronavirusom.

Tako će za navedenu svrhu u 2020. godini Grad Poreč izdvojiti 631 tisuća kuna, odnosno 150 tisuća kuna više nego lani. Sufinanciranju se, kao i zadnjih nekoliko godina, pridružilo i sedam općina Poreštine, te je ukupno za dodatne timove Hitne medicinske pomoću u ovoj godini osigurano 753 tisuća kuna. Podsjetimo, državnim odlukama o novom ustroju Mreže hitne medicinske pomoći i smanjenju broja timova, Poreč je trebao ostati bez onih oblika osnovne zdravstvene skrbi naših građana i njihovih gostiju na koje su bili navikli i koji su bili potrebni.

- I danas je stav i politika Grada ostala nepromijenjena - uz podršku ostalih lokalnih zajednica na području Poreštine osigurava se tzv. nadstandard, kako bi Porečanima koji su proteklih desetljeća gradili svoj Poreč i porečke ustanove ostane onaj isti zdravstveni standard na koji su navikli i koji su zavrijedili, kaže porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

Sredstva su planirana za osiguravanje nadstandarda u sustavu hitne medicine iznad normativa određenih ugovorom o provođenju djelatnosti hitne medicine od strane Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Radi ostvarivanja ugovorenih nadstandarda ugovorena je potreba dodatnog zapošljavanja vozača, medicinskih sestara/tehničara i liječnika u Ispostavi Poreč tijekom cijele godine.

U ljetno ekipiranje tijekom četiri ljetna mjeseca uključuje se i Zavod za hitnu medicinu preraspodjelom vlastitih kadrova te raspodjelom sredstava Ministarstva turizma. Osim što sufinancira rad Hitne medicinske pomoći Grad Poreč financira i najam stana za liječnike koji rade u Hitnoj medicinskoj pomoći u Poreču (za dva liječnika zimi, odnosno tri ljeti).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter