GRAD POREČ I OKOLNE OPĆINE SUFINANCIRAJU NADSTANDARD ZDRAVSTVENE SKRBI

Ovog ljeta deset liječnika na porečkoj Hitnoj pomoći


Ugovor o sufinanciranju dodatnog zapošljavanja radnika u porečkoj ispostavi Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije, vrijedan gotovo 287.500 kuna, potpisali su danas gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, te načelnici Tara-Vabrige, Funtane, Svetog Lovreča i Vižinade Nivio Stojnić, Mladen Grgeta, Marko Ljubešić i Marko Ferenac. Ovog će tjedna svoj potpis na ovaj ugovor stavit će još i načelnici Višnjana, Vrsara i Kaštelir-Labinci Angelo Mattich, Ivan Gerometta i Enio Jugovac. Spomenuti iznos financirat će svi zajedno, od kojih najviše otpada na Poreč, 169 tisuća kuna, te na Vrsar nešto više od 37 tisuća, Tar-Vabrigu 23 tisuće i Funtanu 20 tisuća. Višnjan će sufinancirati s nešto više od 14 tisuća, dok na Vižinadu i Sv. Lovreč otpada malo manje od šest tisuća kuna. Kako je jučer nadalje najavljeno, idući će tjedan ovakav ugovor biti potpisan i s turističkim tvrtkama, kojim će osigurati dodatnih 275.600 kuna za sufinanciranje dodatnih djelatnika na Hitnoj pomoći. Od tog iznosa na Valamar Rivieru otpada nešto manje od 116 tisuća, na Plavu lagunu gotovo 105 tisuća, te na Maistru 55 tisuća kuna.

Kako je istaknuto, iako to nije dužnost jedinica lokalne samouprave, time je cijela Poreština, koja zajedno ima oko 40 tisuća stanovnika, čemu treba ljeti pridodati i stotinjak tisuća turista, dobila nadstandard na Hitnoj pomoći od 1. lipnja do 31. kolovoza. Umjesto dosadašnjeg tima T1, nadstandardom je omogućeno da ljeti bude spreman još jedan tim T1, pa će tako tri mjeseca žitelji i gosti ovog područja imati na raspolaganju ukupno deset liječnika, te isto toliko medicinskih sestara i vozača.

- Zadnjih godina pojavili su se brojni problemi u zdravstvenoj skrbi radi novog ustroja hitne medicinske pomoći koji je uvela država a zbog kojeg je postojala mogućnost da vrata Hitne pomoći u Poreču budu zatvorena, što nismo mogli dozvoliti. Zato zadnjih pet godina sufinanciramo zapošljavanje dodatnih djelatnika. K tome, svjesni smo da liječnika nema dovoljno, što je još jedan veliki problem. Stoga je Poreč lani započeo s plaćanjem najma stana za dva liječnika zaposlena u ovom nadstandardu tijekom cijele godine, odnosno za tri doktora tijekom turističke sezone. K tome, općine Vrsar, Funtana i Tar-Vabriga financiraju najam stana za voditeljicu biokemijskog laboratorija, dok Poreč plaća još i stan za ginekologinju, što sve zajedno vrijedi dodatnih sto tisuća kuna, nanizao je Peršurić na koji način jedinice lokalne samouprave zadržavaju zdravstveni standard za svoje stanovnike.

Inače, sveukupan iznos nadstandarda, odnosno financiranje dodatnih timova na Hitnoj pomoći u ovoj godini košta 869 tisuća kuna, od kojih Poreč financira 55 posto, turističke firme 32 a okolne općine 13 posto.

- U proračunu Grada Poreča za ovu godinu planirano je još i 270 tisuća kuna za kupnju medicinskog automobila za potrebe izvanbolničke hitne medicinske službe u Poreču. Cijena vozila s PDV-om iznosi 830 tisuća kuna, pri čemu 560 tisuća kuna plaća Zavod za hitnu medicinu IŽ. Vozilo je već kupljeno, radi se o Volkswagenu T6, što je prvo ambulantno vozilo na našoj Hitnoj pomoći, koje će stići početkom ljeta, dodao je Peršurić. Pojasnio je da će se u tom bolje opremljenom vozilu moći izvoditi potrebne intervencije kao i u ambulanti. Postojeća vozila su sanitetska i prvenstveno su služila za prijevoz pacijenata i nemaju uvjete za liječničke intervencije kao u ambulanti.

Poreč je u prošloj godini platio 60 tisuća kuna za uniforme zaposlenika na Hitnoj pomoći u timovima nadstandarda. Zavod kupuje radnu odjeću samo za svoje stalno zaposlene, dok 20 ostalih, zaposlenih u nadstandardu, nisu na to imali pravo. Poreč je kupio nove odore, umjesto stare, neugledne i rabljene, što je davalo lošu sliku o ovom segmentu skrbi tijekom sezone, na što je bilo konkretnih primjedbi turista.

- Uz sve navedeno, i na razini Istarske županije svake godine sufinanciramo rad hitne pomoći, te, kao i svi ostali, plaćamo kreditne obveze za izgradnju pulske bolnice. K tome, naša, kao i sve druge susjedne općine, oprema i uređuje mjesnu ambulantu, za što godišnje izdvajamo oko 20 tisuća kuna. Funtana, kao i Poreč, brine o svojim umirovljenicima, kojima se iz proračuna sufinancira 50 posto dopunskog zdravstvenog osiguranja, rekao je načelnik Funtane Grgeta. (Tanja KOCIJANČIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter