DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU

NAJNOVIJA ANALIZA POKAZALA: Poreč u prvih deset hrvatskih gradova po broju upisanih osnovaca

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Arhiva

Arhiva


Po broju upisanih učenika u osnovne škole Grad Poreč nalazi se među top deset gradova u Hrvatskoj, podaci su iz najnovije analize portala gradonačelnik.hr temeljene na podacima Državnog zavoda za statistiku o broju djece u vrtićima i školama u nekoliko posljednjih pedagoških, odnosno školskih godina.

Nakon što je njihov broj do prije par godina smanjen za preko 100.000 u posljednjih 20 godina, te je trend pada bio stalno prisutan, broj djece u vrtićima i osnovnim školama u posljednje objavljenoj 2018./2019. u odnosu na prethodnu pedagošku tj. školsku godinu je veći, dok je broj srednjoškolaca manji.

Gledajući brojke na razini države, broj osnovnoškolaca je do 2017. godine, a u 20-godišnjem razdoblju, smanjen za oko 100.000. Zato ohrabruje podatak da ih je u školskoj godini 2018/2019 bilo 161 više u odnosu na prethodnu školsku godinu, odnosno da se trend pada zaustavlja. Broj srednjoškolaca je manji za više od 7.000 učenika, tek pet gradova je imalo porast broja učenika, a ostali, koji imaju srednju školu, su imali isti ili manji broj učenika.

Prema apsolutnim pokazateljima broja djece u osnovnim školama u školskoj godini 2018/2019. u odnosu na prethodnu školsku godinu, Poreč je na ovoj top listi na sedmom mjestu, prvi iz Istarske županije. Grad Poreč za obrazovanje izdvaja 13,2 posto proračuna, a prije dvije godine, samostalno je, u stopostotnom iznosu, financirao gradnju dvije osnovne škole i pratećih sportskih dvorana, čime je omogućena jednosmjenska nastava za sve učenike. Grad sufinancira produženi boravak, pomoćnike u nastavi, sufinancira kupnju udžbenika i drugih obrazovnih materijala za učenike osnovce u potrebi, programe eko škola i drugo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter